Рустем Умєров. Джерело: мережа X Міністерства оборони України

Коли законопроект щодо змін у мобілізації з'явиться в Раді: заява Умєрова

Законопроект, який змінить мобілізаційні процеси в Україні, вже найближчими днями можуть зареєструвати у Верховній Раді. Влада запевняє, що майбутні правила будуть зрозумілими для суспільства.

Таку заяву зробив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв'ю "Суспільному".

"Ми її обговорюємо з Силами безпеки та оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Головний меседж — як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки та коли, як ти закінчиш служити й вийдеш з цього периметру, доки йде війна", — сказав Умєров.

Міністр переконаний, що всі ці складові дуже змістовні й потрібні правила гри для всіх.

"Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист - ці питання потребують роз’яснення або змін", — наголосив посадовець.

За словами Умєрова, влада повинна сказати, як і кого хоче запросити служити, що буде з цією особою, коли вона звільниться. Саме для цього готується законопроект.

Скільки планують мобілізувати людей

Очільник українського Міноборони відреагував на слова президента про запит додатково мобілізувати 450-500 тисяч осіб.

"У нас 3,5 тисячі кілометрів лінії, яку ми повинні боронити. Є стабілізаційні дії, є оборонні, є контрнаступ. Я не буду йти в деталі, але вище керівництво просто хотіло дати відповідь суспільству. Якщо військові кажуть Кабміну: "Дайте, будь ласка, нам енну кількість людей" — звісно, Кабінет міністрів і Верховна рада питають, що ми будемо робити з тими, хто вже служить, і що будуть робити люди, яких ми хочемо мобілізувати? Тому ми почали консультації та суспільство буде мати відповіді на ці питання в цьому законопроєкті", — сказав Умєров.

Також посадовець озвучив терміни, коли суспільство зможе дізнатися деталі щодо змін у мобілізаційних процесах.

"Найближчими днями. Ми домовимося з Верховною Радою, коли будемо його (законопроект, — ред.) реєструвати", — резюмував Умєров.

Нагадаємо, що українська влада вже анонсувала великий законопроект про мобілізацію, який Верховна Рада може ухвалити до кінця року. Депутати зараз напрацьовують цей документ. Він регламентуватиме норми мобілізації, а також рекрутинг, проходження служби й інші пов’язані з цим моменти.

Додамо, 19 грудня на прес-конференції за підсумками року президент Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Ставці верховного головнокомандувача подали запит на мобілізацію 450-500 тисяч людей.

Також в Україні розгорілась жвава дискусія щодо ймовірного вручення повісток військовозобов'язаним через застосунок "Дія". Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров спростував цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.12.2023 13:58