Фото: Telegram Ганни Маляр

Мобілізація жінок-медиків та повістки в "Дії": Маляр спростувала російські фейки

Російська пропаганда поширює чергові фейки про мобілізацію в Україні. Цього разу рупори Кремля повідомили про примусову мобілізацію жінок.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Кремлівська пропаганда продовжує поширювати фейки та міфи, використовувати маніпуляції фактами задля впливу на українське суспільство. Зокрема, кремлівські пропагандисти відпрацьовують тему дискредитації мобілізації", — повідомила Маляр.

Вона зазначає, що знову на порядок денний проросійських Telegram-каналів повернулись меседжі про мобілізацію жінок.

"У нас не мобілізовують жінок без їхньої згоди, навіть медиків. І не направляють без їхньої згоди на передній край. Якщо військовозобов’язана жінка отримує повістку — це для уточнення даних. Бо вони, згідно з законом, повинні це робити що 5 років", — каже Маляр.

Крім того, окупанти ширять інформацію про те, що нібито через "Дію" будуть видавати повістки. Утім, це не так.

"Також постійно шириться інформація, що нібито через "Дію" будуть видавати повістки. Наразі повістки через "Дію" не видають", — підкреслила заступник міністра.

За її словами, наразі навіть не опрацьовується питання, щодо інтеграції повісток в "Дію".

Ще один російський наратив, що мобілізованих одразу без підготовки відправляють в Бахмут. Маляр наголошує, що мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів. Через масштабну війну підготовка рядового й сержантського складу відбувається за скороченими термінами, але без зниження якості навчання.

"Якщо вас без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, ви маєте повідомити про це на телефони гарячої лінії. Для того, щоб оперативно розібратись і вжити заходів, потрібно назвати ім’я та прізвище мобілізованої особи й номер військової частини, в яку направили, та який ТЦК СП відправив. Номери гарячої лінії Міністерства оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99", — додає заступниця міністра оборони.

Нагадаємо, 13 березня повідомлялося, що у Facebook ворог проводить чергову інформаційну кампанію. З анонімних каналів росіяни поширюють рекламу з наміром зневірити українців у перемозі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.03.2023 18:36