Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

Мобілізований чоловік, який хворів на епілепсію, помер у перший день служби: заява Лубінця

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони взяла на контроль досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті мобілізованого з інвалідністю. Це відбулося у військовій частині Одеської області.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, він надіслав запит у спеціалізовану прокуратуру у сфері оборони. Вона взяла на контроль, а також забезпечила проведення заходів нагляду, спрямованих на ефективне досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті чоловіка. Мова йде про:

  • непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного;
  • невжиття службовими особами військової частини своєчасних і необхідних заходів медичної допомоги.

"Окрім того, задля недопущення надалі вчинення таких правопорушень, звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та неухильного дотримання вимог законодавства під час проведення мобілізаційних заходів, військового обліку громадян та проходження ними ВЛК у ТЦК і СП", — зазначив омбудсмен.

Лубінець додав, що хід досудових розслідувань щодо смерті чоловіка перебуває під його постійним контролем.

Нагадаємо, що в серпні минулого року в Одеській обласній військовій адміністрації відреагували на смерть 29-річного чоловіка, у якого не витримало серце після мобілізації. Борис Глущак помер у перший день перебування на службі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 16:30