Фото ілюстративне. Джерело: "Українські новини"

Мобілізовувати стане легше: Міноборони завершило розробку реєстру "Оберіг"

Робота з електронним реєстром військовозобов’язаних "Оберіг" завершена. Розробникам вдалось розширити його дані на 750 тисяч записів.

Про це повідомила керівниця з цифрової трансформації (CDTO) Міноборони Катерина Черногоренко, пише DOU. Посадовиця уточнила, що "Оберіг" — це база військовозобов’язаних чи цивільних людей, яких при потребі держава може мобілізувати. Записів про чинних військовослужбовців там немає.

Також, за словами Черногоренко, "Оберіг" є умовним реєстром паспортів та єдиним державним демографічним реєстром з персональною інформацією громадян. Наразі ведеться обмін з великими державними реєстрами.

"Запланована робота щодо нього завершена, ми збільшили реєстр на 750 тисяч записів, верифікували дані до 88%", — наголосила вона.

Відомство також планує цифрувати дані військовослужбовців і співпрацювати з Міністерством ветеранів щодо всіх послуг, які їх стосуються.

"Я вважаю, що реєстр військовослужбовців має бути піднятий дуже швидко. Це буде ще один проект на кшталт "Оберегу". Якщо людина стає ветераном, частково звільняється або в неї закінчується контракт, ми зможемо з будь-якими послугами звернутися до нього, отримати інформацію про службу і надати всі послуги, на які вона може претендувати", — резюмувала Черногоренко.

Нагадаємо, речник Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо заявив, що запуск єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних "Оберіг" значно спростить мобілізаційні заходи в Україні. В більшості випадків потреба в заходах оповіщення відпаде.

Раніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що військове командування не робило запиту щодо певної кількості мобілізованих. Водночас цифра у 450-500 тисяч мобілізованих, яка раніше озвучувалася, враховує формування поточного докомплектування, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.12.2023 16:47