Фото: СБУ

Могла зірвати поставки техніки на фронт: СБУ викрила корупційну схему на Харківській залізниці

У Харківській регіональній філії АТ "Укрзалізниця" викрили двох посадовців. Вони масово розкрадали нові залізничні рейки, що призначалися для екстреного відновлення зруйнованих колій у прифронтових районах області.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Правоохоронці запевняють, що незаконна діяльність фігурантів могла призвести до порушення логістичних шляхів Сил оборони на східному фронті. Також їхні дії могли зірвати поставки військової техніки для ЗСУ на фронт.

За даними слідства, до організації схеми причетні керівник одного зі структурних підрозділів регіональної філії держпідприємства та його заступник. Вони протягом травня 2022 року використовували для ремонту пошкоджених унаслідок російських обстрілів залізничних колій старі рейки, які вичерпали ресурс експлуатації. Застарілі комплектуючі отримували через "списання" їх як брухт, що нібито використовується для виготовлення протитанкових "їжаків". При цьому насправді жодних інженерних загороджень фігуранти не робили.

Натомість нові рейки з державного резерву вони застосовували для виконання "індивідуальних" комерційних замовлень, які офіційно не оформлювали, а розрахунок отримували готівкою. Для приховування злочину фігуранти навіть видаляли маркування з нових комплектуючих, щоб унеможливити їх ідентифікацію.

"Таким чином посадовці отримали від комерсантів 1,2 млн грн. Для реалізації оборудки її організатори вносили недостовірні відомості до звітної та фінансово-господарської документації", — йдеться в повідомленні правоохоронців.

СБУ викрила корупційну схему на Харківській залізниці
Фото: СБУ

Передбачена відповідальність

У СБУ повідомили, що на підставі зібраних доказів обом фігурантам повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинена в особливо великих розмірах, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 366 (службове підроблення);
  • ч. 4 ст. 368 (одержання службовою особою неправомірної вигоди, вчинене в особливо великому розмірі).

Наразі зловмисники під вартою. Їм загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили новий випадок масштабної корупції в "Укрзалізниці". Схема була пов’язана з закупівлями газу на 206 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.07.2023 14:24