Фото: Факти

В "Укрзалізниці" викрили масштабні розкрадання на закупівлях газу

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили новий випадок масштабної корупції в "Укрзалізниці". Схема була пов’язана з закупівлями газу на 206 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зазначається, що основою схеми був базовий договір закупівлі, до якого постійно підписувались додаткові угоди. Це використали співучасники злочину, щоб не проводити відкритих торгів та систематично купувати газ за завищеними цінами. Цінова різниця розподілялася між учасниками оборудки.

"Наприклад, у лютому 2017 року організатори схеми продали "УЗ" газ за ціною 10 024,20 грн за 1 тис. куб. м. Ринкова ціна на той момент становила 9 121,49 грн/1 тис. куб. м. Це підтверджено висновком товарознавчої експертизи. До того ж іншим покупцям те саме підприємство паралельно продавало газ за значно нижчими цінами", — пояснили в НАБУ.

Відомо, що схема діяла з 2016 по 2020 рік. Нині до кримінальної відповідальності за корупційні злочини притягується майже кожен очільник філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" за період з 2015 року і донині, загалом — це восьмеро осіб. У справі вже повідомили про підозру чотирьом особам.

"НАБУ неодноразово зверталось до уряду з рекомендаціями щодо усунення причин і умов, які сприяють корупції в "УЗ". Надані рекомендації залишаються актуальними", — додали в Агентстві.

Нагадаємо, 30 травня Бюро проводило обшуки у керівництва "Укрзалізниці". Згодом голова правління Євген Лященко пояснив, що співробітники антикорупційного бюро 30 травня провели обшуки в компанії, які пов'язані із закупівлями. Там пообіцяли співпрацювати із правоохоронцями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.06.2023 11:21