Фото: Офіс президента

МОК може допустити росіян до змагань: Зеленський різко розкритикував таке рішення

Міжнародний комітет олімпійських ігор заявив, що готовий допустити російських і білоруських спортсменів до змагань за певних умов, зокрема якщо вони виступатимуть під нейтральним прапором. 

Водночас в організації підтвердили, що санкції проти Росії та Білорусі залишаються чинними. На території обох країн заборонено проводити міжнародні змагання.

Крім того, президент МОК Томас Бах заявив, що хоче, щоб спортсмени з Росії та Білорусі змогли взяти участь у Іграх у Парижі, навіть якщо російська війна проти України триватиме. Президент Франції Еммануель Макрон також вважає, що росіяни та білоруси мають взяти участь в Олімпіаді-2024 у Парижі.

Своєю чергою український гарант різко відреагував на такі заяви і наголосив, що не буває нейтральності, коли йде така війна.

"Ми починаємо марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань "витягнути" у світовий спорт представників держави-терориста. Не можна не бути розчарованим заявами чинного очільника Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха. Я неодноразово з ним говорив і так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни, якщо поверне російських спортсменів у міжнародні змагання.Ми зробимо все, щоб світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста, який просто неминучий, якщо російські спортсмени братимуть участь у змаганнях. І тим більше – у паризькій Олімпіаді", — сказав глава держави.

До того ж Зеленський запросив президента Томаса Баха у зруйнований російськими окупантами Бахмут, "щоб він на власні очі побачив, що нейтральності не існує".

"Українські спортсмени змушені захищати життя своїх близьких і свободу нашого народу від російської агресії. Російські удари забрали життя сотень і сотень українців та українок, які могли збагатити світовий спорт своїм талантом. Запрошую пана Баха в Бахмут, щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує", — заявив гарант.

Нагадаємо, Єврорада на шість місяців продовжила дію санкцій проти РФ. Обмеження введені для Москви через війну в Україні.

Спорт, 27.01.2023 21:14