Фото: Вікторія Рощина

"Мотор Січ" продавала двигуни іранським виробникам "Шахедів", — ЗМІ

Українське підприємство "Мотор Січ" продавало двигуни підсанкційним компаніям з Ірану, які пов'язані з військовою промисловістю. Серед них є підприємства причетні до розробки Shahed-171 та Shahed-136.

Про це повідомляють "Схеми".

"Мотор Січ" продавала компаніям Ірану, які перебували під санкціями США та ЄС. Йдеться про постачання двигунів АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють на військові гелікоптери типу Ка-52, які Росія використовує у війні проти України. Докази співпраці правоохоронці виявили в робочому кабінеті президента "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва.

Журналісти виокремили три іранські фірми:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва — Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

Design and Manufacturing of Aeroengines нині під номером 68 у санкційному списку РНБО. Ця компанія брала участь у дослідженнях, розробці та виробництві БпЛА Shahed-171. Євросоюз запровадив проти цієї компанії санкції ще 2012 року. У 2022-му до них приєднались і США.

Для співпраці з іранськими компаніями президент "Мотор Січі" Богуслаєв пропонував залучити білоруського посередника, щоб уникнути небезпеки через продаж продукції підсанкційним компаніям.

Нагадаємо, у серпні 2022 року Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів у РФ через Китай зі своїм підлеглим – начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства Олегом Дзюбою.

Також було прилюднено нові факти злочинної діяльності колишнього президента АТ "Мотор Січ" В’ячеслава Богуслаєва. Контррозвідка та слідчі Служби безпеки викрили дані, які вказують на можливу співпрацю Богуслаєва з країною-агресором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.03.2023 22:58