Фото: росЗМІ

Може закликати до припинення вогню: в ISW попередили про загрозу з боку Росії

Росія може використати Великдень (за східним обрядом), який відзначатиметься 16 квітня, щоб відстрочити український контрнаступ, закликавши до припинення вогню. Країна-агресор може зробити це нібито з поваги до православної релігії, хоч раніше не виявляла її до релігії на окупованих територіях.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вказують, що Кремль вже й раніше закликав до припинення вогню на релігійні свята, щоби вплинути на ситуацію на фронті.

"Наприклад, Кремль відмовився припинити вогонь на православний Великдень 2022 року, "щоби не дати київським націоналістам перепочинку" під час битви за Маріуполь. Ймовірно, Кремль відмовився припинити вогонь, тому що російські війська все ще володіли ініціативою на фронті на той час", — кажуть у звіті.

Аналітики також нагадали, як Москва закликала припинити вогонь на Різдво з метою "вибити" додатковий час для підготовки сил до зимового наступу.

"Кремль може закликати до великоднього перемир'я, оскільки така пауза принесе непропорційно велику користь російським військам і дозволить їм закріпити свої досягнення у Бахмуті та підготувати оборону проти контрнаступу України навесні 2023 року", — наголошують в Інституті вивчення війни.

В ISW зауважують, що Росія може закликати припинити вогонь і з метою, аби показати світові, що Україна нібито не бажає робити необхідні кроки назустріч переговорам.

"Припинення вогню на релігійному ґрунті додатково посилює подвійну російську інформаційну операцію, яка має намір продемонструвати Україну як переважну релігійну групу. Натомість Путін у цій операції справжній захисник християнської віри", — йдеться в аналізі.

Аналітики додають, що заклик до припинення вогню на чітко виражених релігійних засадах є підкомпонентом інформаційної операції Кремля.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Бахмуті з'явилися елітні підрозділи армії РФ. Як повідомили у Східному угрупованні військ ЗСУ, причиною цього стали шалені втрати "вагнерівців". За даними українських військових, вбитими росіяни втрачають у Бахмуті щодоби близько сотні осіб. Крім того, є поранені та важкопоранені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.04.2023 07:07