Фото: Офіс президента

"Можемо почати хоч завтра": Зеленський назвав умови для переговорів із Росією

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна сяде за стіл переговорів із Росією тільки тоді, коли війська країни-агресорки покинуть територію нашої держави.

Відповідну заяву гарант зробив під час прес-конференції за підсумками Глобального саміту миру.

"Що стосується перемовин. То Росія хоч завтра може почати з нами переговори, не чекаючи нічого, якщо вийдуть з наших територій. Це є повагою до статуту ООН", — заявив він.

Також, за словами очільника держави, тиснути на Росію, аби вона завершила війну можна двома шляхами.

"Перший шлях — дипломатичний. Це саміт миру, потім зустрічі, спільний план. Це цей шлях", — зазначив він.

Другий шлях, за словами президента, це "міцна оборона, міцна армія, міцний український солдат на полі бою, який захищає свою сім’ю та державу".

Зеленський додав, що багато країн хотіли залучення представників РФ на першому Саміті миру, але одночасно більшість країн "не хоче навіть тиснути їм руки". До того ж він нагадав, що Росія блокувала будь-які ініціативи ще перед повномасштабним вторгненням.

"Було майже 200 мінських зустрічей, де не було розв'язано жодного питання. Росія все блокувала. Чому? Бо не вигідно було завершувати війну. Тому обрано правильний процес — Саміт миру, а потім розробка детального плану, а потім цей план буде передано Росії. І тоді побачимо, чи готові вони до завершення війни", — сказав президент.

Нагадаємо, 16 червня учасники Саміту миру у Швейцарії ухвалили спільне комюніке. Воно охоплює три пункти Формули миру України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 17:57