Фото: Центральне командування збройних сил США

На Близький Схід прибув другий авіаносець США: заява командування

Сполучені Штати Америки збільшують військову присутність на Близькому Сході на тлі нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль. Американська ударна авіаносна група на чолі з авіаносцем USS Dwight D. Eisenhower прибула у цей регіон.

Відповідне повідомлення з'явилось у соцмережі X Центрального командування збройних сил США.

"Авіаносна ударна група на чолі з авіаносцем USS Dwight D. Eisenhower прибула на Близький Схід у рамках посилення регіональної присутності", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до складу ударної групи увійшли флагманський авіаносець USS Dwight D. Eisenhower, ракетний крейсер USS Philippine Sea, есмінці USS Mason і USS Gravely, а також третє авіаносне крило з дев'ятьма ескадрильями.

Фото: Центральне командування збройних сил США

Раніше повідомлялось, що на початку жовтня міністр оборони США Ллойд Остін дав наказ відправити до Східного Середземномор'я авіаносець USS Gerald R. Ford, крейсер класу Ticonderoga USS Normandy та декілька есмінців. Крім того, за його словами, вжито заходів для посилення ескадрилій винищувачів ВПС США F-35, F-15, F-16 і A-10 в цьому регіоні.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Ізраїль планував наземну операцію у Секторі Гази ще 14-15 жовтня, однак її відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Хоч Армія оборони Ізраїлю заявляла, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться, проте 27 жовтня почала посилено атакувати Газу.

31 жовтня Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у третій етап війни проти палестинського руху Хамас у Секторі Гази. Цей етап передбачає розширення сухопутної військової операції. 

Нагадаємо, 1 листопада сухопутні сили Ізраїлю прорвали передову лінію оборони ХАМАС. Це сталось у північній частині Сектора Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.11.2023 07:22