Фото: Telegram Андрія Костіна

Генпрокурор назвав кількість виявлених катівень РФ на деокупованих територіях України

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив про виявлення місць незаконного утримання цивільного населення та застосування тортур на деокупованих територіях. Мовиться про 104 об'єкти у восьми областях країни.

Про це йдеться на сторінці Офісу Генерального прокурора у Facebook.

Зазначається, що в Україні на всіх територіях, звільнених Силами оборони від російських окупантів, було виявлено загалом 104 катівні, а найбільша кількість з них розташована у Харківській області — 25 об'єктів.

За словами Костіна, серед інших регіонів, де виявили багато подібних місць, зазначаються Запорізька область — 18, Херсонська область — 11, Донецька область — 10. Крім того, є дані про 19 катівень на території РФ, додав генпрокурор.

"90% полонених та утримуваних піддаються тортурам або тому чи іншому виду насильства - фізичного чи психологічного. Катування в Росії — не "ексцес виконавця". Це спланована державна політика", — наголосив Костін.

Генпрокурор акцентував, що якщо для повернення військовополонених існують міжнародно-правові механізми, то щодо цивільних утримуваних та депортованих дітей такі механізми відсутні.

"Отже, ми маємо їх створити. Наш обов’язок — максимально мобілізувати для цього зусилля в Україні та світі. Адже кожен день зволікань означає нові тортури для бранців агресора", — констатував Андрій Костін.

Нагадаємо, на Херсонщині у катівнях окупантів була навіть камера для підлітків, також у камерах тижнями цілодобово тримали чоловіків і жінок разом. За інформацією уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, у Херсонській області жителі піддавалися жорстокішим методам катування, ніж в тих областях, що раніше були під тимчасовою окупацією — Харківщина, Київщина, Чернігівщина.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 09.12.2023 02:18