Фото: ДБР

На Одещині посадовці міграційної служби "заробляли" на іноземцях: ДБР знайшло у них майна на майже 150 млн грн

Начальник управління міграційного контролю Головного управління державної міграційної служби України в Одеській області та співробітник цього ж управління "заробляли" чималі кошти на іноземцях. У посадовців виявили майна на майже 150 мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань.

"Працівники ДБР спільно з СБУ повідомили про підозру начальнику управління міграційного контролю ГУ ДМС України в Одеській області та співробітнику цього ж управління, які за гроші обіцяли іноземному громадянину розв'язати питання та залишитися в Україні", — йдеться у повідомленні.

Як діяла злочинна схема?

За даними правоохоронців, за 20 тисяч доларів посадовці обіцяли допомогти громадянину Молдови, який наразі перебуває в Україні. У чоловіка був анульований паспорт громадянина України, тому його чекала примусова депортація. Фігуранти порадили йому подати до суду апеляцію проти своєї депортації. Зокрема, чиновники обіцяли допомогти йому виграти суд та навіть планували підготувати необхідні документи, вплинути на суддю та на інших працівників ДМС, які б представляли позицію установи в суді.

Як покарають працівників ГУ ДМС Одеської області?

Двом працівникам ДМС повідомлено про підозру у прийнятті пропозиції неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Чиновникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років з конфіскацією майна.

Наразі фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави: керівнику управління — 70 мільйонів гривень, співробітнику — сім мільйонів гривень. 

Що є у власності підозрюваних посадовців?

За місцем роботи та проживання посадовців було проведено обшуки. Працівники ДБР виявили гроші у тому числі криптовалюта, коштовності та майно на суму щонайменше 140 мільйона гривень, вартість якого значно перевищує їхній законний заробіток. Лише коштовності дружини керівника за попередніми оцінками вартують майже три мільйони гривень.

Також у начальника ГУ ДМС Одеської області виявили майно, яке записане на його матір. Зокрема, це:

  • елітний будинок у 200 квадратних метрів;
  • придбаний торік у салоні автомобіль за сім мільйонів гривень.

У матері посадовця у власності також перебуває багато земельних землянок, інші будинки та магазини. Відповідно до щорічної декларації за 2023 рік чиновник отримав заробітну плату на загальну суму 345 116 гривень.

Нагадаємо, 5 червня у Київській області затримали депутата, який вимагав з підприємця 10 тисяч доларів США хабаря за розв'язання питання оренди землі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.06.2024 15:58