Джо Байден. Джерело: tribuneindia

На саміті G20 панувала згода щодо несправедливості війни в Україні, – Байден

Президент США Джо Байден заявив, що серед учасників саміту G20 в Індії панувала згода стосовно встановлення в Україні миру, який відповідав би міжнародному праву та Статуту ООН.

Про це повідомив "Укрінформ" із посиланням на прес-службу Білого дому.

Під час прес-конференції в Ханої Джо Байден зазначив, що учасники саміту обговорювали жорстоку та неправомірну війну Росії в Україні.

"І в залі панувала належна згода щодо необхідності справедливого та тривалого миру, який підтримує принципи Статуту ООН та поважає суверенітет і територіальну цілісність", — запевнив американський лідер.

Байден також наголосив, що саміт підтвердив лідерство США та її відданість розв’язанню проблем, які є найважливішими для людей в усьому світі.

У цьому контексті президент США назвав, зокрема, інвестування в інклюзивне зростання та сталий розвиток, розв’язання кліматичної кризи, зміцнення продовольчої безпеки й освіти, а також безпеку глобального здоров'я.

Декларація G20

На саміті G20 в Індії учасники оприлюднили підсумкову декларацію щодо війни проти України. Вони наголосили на неприпустимості застосування чи погроз ядерною зброєю. Учасники G20 закликали припинити військові руйнування та напади на інфраструктуру.

У документі йдеться, що учасники саміту заявили, що сьогоднішня ера не повинна бути епохою воєн. Зазначається, що країни G20 також звернули увагу на людські страждання та додаткові негативні наслідки війни в Україні щодо глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, ланцюжків поставок, макрофінансової стабільності, інфляції та зростання, що ускладнило політичне середовище для країн, особливо тих, що розвиваються, і найменш розвинених, які ще оговтуються від пандемії COVID-19.

Декларація також закликає до "повної, своєчасної та ефективної реалізації зернової угоди". Учасники саміту заявили, що необхідно забезпечити негайне та безперешкодне постачання зерна, продовольства та добрив з Росії та України.

Саміт G20 в Індії

9-10 вересня у столиці Індії Нью-Делі відбувся 18 саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід пройшов саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які взяли участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також не брав участь у саміті оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін. Москву представляв очільник МЗС Сергій Лавров.

Африканський союз отримав статус постійного члена G20 — групи двадцяти найбільших економік світу.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що саміт лідерів "Групи двадцяти" у Нью-Делі не обов'язково є місцем, де варто очікувати дипломатичного прогресу щодо війни Російської Федерації проти України. Однак, за його словами, він іще раз підтвердив ізоляцію Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.09.2023 10:22