Фото: Львівська ОВА

На скільки скоротилася економіка України через війну: дані ООН

Внаслідок повномасштабної війни, яку Росія розв'язала 24 лютого 2022 року, українська економіка скоротилася більш ніж на 35%.

Про це свідчать дані, які опубліковані у звіті ООН.

В Організації оцінили щомісячний дефіцит бюджету України через російське вторгнення в 5 млрд доларів. Економісти вважають, що хоч цього року Європейський Союз і планує виділити 18 млрд євро на економічну підтримку України, цього може бути недостатньо.

"Перспективи української економіки у 2023 і 2024 роках дуже невизначені й будуть залежати від багатьох факторів, зокрема, від припинення бойових дій і початку відновлювальних робіт", — наголошують економісти.

У звіті ООН наголошується, що скорочення економіки України більш ніж на 35% торік сталося через масове руйнування інфраструктури, зокрема залізничного та інших сполучень із сусідніми країнами, дорожньої мережі та мостів.

"Порушено виробничу і торговельну діяльність, є великі втрати робочої сили через міграцію або призов до армії", — йдеться у звіті.

Також додається, що на економіку України роблять істотний вплив атаки РФ на об'єкти енергетичної інфраструктури, блокування портів і пошкодження металургійних заводів.

В ООН додають, що пряме монетарне фінансування Нацбанку забезпечило покриття близько третини загальних потреб державних витрат. Це призвело до виснаження валютних резервів, що підштовхнуло Україну до девальвації національної валюти.

Нагадаємо, українські підприємства очікують зростання споживчих цін у цьому році на рівні 23,3%. Найвагоміший фактор для зростання споживчих цін — воєнні дії.

Економіка, 26.01.2023 11:00