Герт Вілдерс. Джерело: BBC

На виборах у Нідерландах лідирує партія, яка виступає проти підтримки України

У Нідерландах відбулися дострокові парламентські вибори. За їхніми результатами більшість набрала ультраправа Партія свободи (PVV), яку очолює проросійський політик Герт Вілдерс.

Про це повідомив NOS із посиланням на результати підрахунку 98% голосів виборців. На першому місці опинилася Партія свободи (PVV), яка отримала 37 місць у парламентів, що на 20 місць більше, ніж партія має у парламенті зараз.

На другому місці — 25 мандатів — альянс "Ліво-зелених" і лейбористів (GroenLinks-PvdA) на чолі з колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом. Третє місце посіла Народна партія за свободу та демократію (VVD) прем’єра Марка Рютте. Вона може розраховувати на 24 депутатські місця.

Нова політична партія "Новий суспільний договір" (NSC) на чолі з Пітером Омцігтом здобула 20 мандатів. Новий "Союз фермерів-громадян" (BBB), утворений на тлі фермерських протестів у Нідерландах, здобув сім мандатів.

Усі партії з нинішньої коаліції з VVD суттєво погіршили результати: "Демократія 66" (D66) отримує дев’ять мандатів, "Християнсько-демократичний заклик" (CDA) – п’ять, а "Християнський союз" (CU) – три місця. Явка виборців склала 77,8%.

Попередні результати виборів у Нідерландах. Джерело: NOS

Попередні результати виборів у Нідерландах. Джерело: NOS

Експерти зазначили, що зараз PVV має 37 місць із 76 необхідних для створення кабінету більшості. Залучити до участі інші великі партії буде важко, але шанс є.

Варто зазначити, що Вілдерс виступає проти підтримки України, а також закликає за вихід Нідерландів з Євросоюзу. Його ставлення до путінської Росії не можна назвати аж надто прихильним, але особливої критики щодо російської агресії проти України теж не чули.

Нагадаємо, нещодавно влада Нідерландів заявила, що планує виділити військовий пакет допомоги Україні на суму 500 мільйонів євро до середини 2024 року. Це важливий сигнал щодо того, що ця країна послідовна у своїй підтримці. Як на такі наміри вплинуть результати парламентських виборів, поки що невідомо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.11.2023 10:14