Данило Гетманцев. Джерело: "Слуга народу"

На який період Україні вистачить коштів без допомоги ЄС та США: відповідь Гетманцева

Україна отримає фінансову допомогу від Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки не швидше березня. Тобто потрібно пройти січень та лютий з власних грошових ресурсів.

Про це заявив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв’ю "РБК-Україна". За його словами, на єдиному казначейському рахунку є запас фінансів, яких буде достатньо на два місяці.

"Тож за січень і навіть за лютий я не хвилююся", — зазначив Гетманцев.

До того ж він наголосив, що гроші від зовнішньої допомоги будуть в найкращому разі у березні чи, можливо, навіть у квітні. Як зазначив Гетманцев, Україна отримала політичні зобов'язання від наших партнерів щодо надання 122 мільярди доларів до 2027 року.

"МВФ, Світовий банк, уряди різних країн, Єврокомісія — це все частини інфраструктури цього механізму. І якщо пробуксовує якийсь із цих елементів з будь-яких причин, з політичних чи ще якихось, на допомогу приходить якийсь інший. Приклад — це Японія. Вони нам обіцяли 2024 року чотири мільярди доларів, але два перенесли на 2023 рік, і ми їх отримали в грудні. Це для того, щоб у нас не було касових розривів", — пояснив голова фінансового комітету.

Гетманцев впевнений, що гроші від партнерів Україна в будь-якому разі отримає, проте держава має пройти ці два місяці.

"І для того, щоб їх пройти, партнери нам дають подушку за рахунок інших джерел. Це нормально", — акцентував він.

Варто додати, що раніше Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу під час саміту 14 грудня. Однак прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення, хоча решта 26 країн-членів блоку підтримали ініціативу.

Тепер питання про допомогу Україні розглядатиме окремий саміт Європейського Союзу на початку лютого. Одним із варіантів є двосторонні угоди України з членами ЄС на відповідні суми.

Нагадаємо, раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що у ЄС пріоритетом є погодження всіма 27 країнами-членами рішення про створення Українського фонду. Проте готується також запасний варіант у разі відсутності консенсусу в блоці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.01.2024 15:59