Урсула фон дер Ляєн. Скріншот із відео

У Євросоюзі хочуть домогтися погодження фінансової допомоги Україні всіма країнами, але є й запасний варіант

У Євросоюзі пріоритетом є погодження всіма 27 країнами-членами рішення про створення Українського фонду. Проте готується також запасний варіант у разі відсутності консенсусу в блоці.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на конференції у Брюсселі.

Відповідаючи на запитання щодо можливості ухвалення рішення в Європейському Союзі про фінансування для України в розмірі десятків мільярдів євро, на що Угорщина наклала вето на саміті у грудні, президентка Єврокомісії допустила інший спосіб для рішення ситуації.

"Справді, домовленість серед усіх 27 країн-членів Євросоюзу є першим пріоритетом. Проте безумовно ми повинні готувати інші варіанти — операційні рішення для цього ми готуємо просто зараз", — зазначила вона.

Також фон дер Ляєн назвала важливим кроком передачу Україні наприкінці грудня останнього траншу з пакета Євросоюзу макрофінансової допомоги в розмірі у 18 мільярдів євро.

"Разом із тим Брюссель має невеликий резерв часу, аби досягнути результату в погодженні лідерами Євросоюзу створення Українського фонду", — додала президентка Єврокомісії.

Раніше Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. Лідери країн ЄС розглядали цю ініціативу під час саміту 14 грудня. Однак прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення, хоча решта 26 країн-членів блоку підтримали ініціативу.

Тепер питання про допомогу Україні розглядатиме окремий саміт Європейського Союзу на початку лютого. Одним із варіантів є двосторонні угоди України з членами ЄС на відповідні суми.

Нагадаємо, віце-президентка Єврокомісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова 30 грудня заявила, що процес вступу України в Європейський Союз є питанням років, а не десятиліть. Всі українські закони мають бути адаптовані до європейського законодавства, що все ж потребує багато часу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.01.2024 23:36