Фото: nationalinterest.org

На Заході виникла гостра проблема з виробництвом зброї, а Росія і Китай лідирують у цьому, — WSJ

Розпочата Росією війна проти України виявила ряд недоліків у Заходу щодо швидкого виробництва великої кількості зброї в потрібний момент. Як виявилось, можливості західних країн своєчасно реагувати на запити з виготовлення зброї були підірвані внаслідок скорочення оборонних бюджетів після закінчення "Холодної війни" та поступової деіндустріалізації.

Про це пише The Wall Street Journal.

Журналісти видання наголошують на тому, що на виготовлення однієї ракетної системи NASAMS, яка захищає повітряний простір над Білим домом, йде два роки. І зараз, у зв'язку зі зростанням потенційних загроз для Заходу, включаючи позицію Росії та Китаю, попит на такі ракети різко зростає, а замовлення на їхнє виготовлення стрімко накопичуються.

"Я ніколи не бачив такого великого попиту", заявляв президент оборонного підрозділу норвезької компанії Kongsberg Defense & Aerospace Ейрік Лі.

За висновком WSJ, головна проблема неспроможності швидше задовольняти зростаючий попит полягає в тому, що сучасні види озброєння надзвичайно складні та вимагають виготовлення тисяч деталей.

"Kongsberg, як і більшість західних оборонних компаній, проектує та збирає свої системи озброєння, але не виробляє більшу частину компонентів. Понад 1500 постачальників вносять свій внесок у продукцію цього заводу. Один тільки ланцюжок поставок NASAMS складається з понад тисячі компаній і побудований на двох континентах разом з американським оборонним підрядником RTX, раніше відомим як Raytheon Technologies", йдеться у публікації.

Також наголошується на тому, що підприємства оборонної промисловості подекуди стикаються з гострою нестачею робочої сили.

Своєю чергою, Росія і Китай випереджають Сполучені Штати Америки та Європу за деякими системами протиракетної оборони. За словами представників Пентагону, у цих країнах вже є гіперзвукові ракети, а впровадження першої з них США було перенесено на 2024 рік через невдалі випробування.

Зазначається, що американські та європейські системи захисту від гіперзвукових ракет цілком ймовірно не надійдуть на озброєння протягом як мінімум десяти років.

У публікації наводяться дані Міжнародного інституту стратегічних досліджень, згідно з якими Росія і Китай разом мають близько 5020 зенітно-ракетних комплексів наземного базування в порівнянні з приблизно 3200, наявними на озброєнні США, Європи та Японії разом узятих.

Нагадаємо, надання Заходом систем протиповітряної оборони та ракет Україні залишається вирішальним для України, оскільки російські війська, ймовірно, намагатимуться адаптуватися до можливостей української протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 03.01.2024 12:10