Фото: Pixabay / ілюстративне

Росія адаптуватиметься до можливостей української протиповітряної оборони, — ISW

Надання Заходом систем протиповітряної оборони та ракет Україні залишається вирішальним для України, оскільки російські війська, ймовірно, намагатимуться адаптуватися до можливостей української ППО.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, українське військове керівництво загалом схарактеризували склад використаних боєприпасів та кількість російських ударів 1-2 січня як зіставні з ударами 29 грудня 2023 року. 1 січня українські Сили збили більше безпілотників "Шахед" та ракет "Кинджал", ніж 29 грудня, що дозволяє припустити, що українські військові, можливо, адаптувалися до типу ударного комплексу, застосованого російськими військами 29 грудня, ймовірно, після кількох місяців експериментів та випробувань української ППО з використанням різних систем озброєння, маршрутів завдання ударів та тактики пом'якшення протиповітряної оборони. 

Російські удари по Україні є частиною тактичних і технологічних перегонів наступу та оборони, що продовжуються, в яких обидві сторони постійно експериментують і адаптуються один до одного, особливо у сфері далеких ударів і протиповітряної оборони. Західна допомога Україні, як і раніше, має вирішальне значення, оскільки російські війська, ймовірно, продовжать експериментувати та винаходити нові способи подолання української протиповітряної оборони. ISW продовжує вважати, що припинення західної допомоги Україні, швидше за все, створить умови для розширеної повітряної кампанії Росії в Україні й зрештою призведе до значного поступу Росії далі на захід, ймовірно, аж до західного кордону України з країнами-членами НАТО. 

Британське видання The Telegraph 1 січня процитувало аналітиків, які заявили, що Україні, можливо, доведеться нормувати свої ракети ППО в умовах скорочення західної допомоги, щоб захистити цілі, які вона вважає найбільш важливими, що, ймовірно, наразить на небезпеку критично важливу лінію фронту.

Нагадаємо, 2 січня російські загарбники здійснили масовану атаку на Київ. Окупанти гатили по столиці різними типами ракет, у тому числі гіперзвуковими "Кинджалами". Загалом у просторі Києва та області Сили протиповітряної оборони знищили 61 ракету, з них — близько 10 "Кинджалів".

Своєю чергою очільник Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником лідера Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейком Салліваном. Вони обговорили наслідки нещодавніх масованих обстрілів території України з боку Росії з використанням різних видів ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу "Шахед".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.01.2024 08:11