Затримання депутата-рекетира. Джерело: СБУ

На Житомирщині депутат-рекетир викрадав людей і "вибивав" гроші: йому світить сім років ув’язнення

Служба безпеки України затримала депутата міської ради Коростишева на Житомирщині. Він входив до складу потужної злочинної організації в регіоні.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Зловмисники вимагали з людей гроші під вигаданими приводами, а в разі відмови платити — викрадали своїх жертв і відвозили їх до спеціально облаштованих катівень у місті. Правоохоронці встановили понад 30 сімей, які постраждали від рук рекетирів", — йдеться в повідомленні.

Правоохоронці з’ясували, що серед потерпілих був військовий ЗСУ. Його вагітну дружину погрожували покалічити, а потім убити, якщо воїн не передасть їм 190 тисяч гривень.

Під час оперативних дій у серпні та вересні цього року затримали "на гарячому" десятьох учасників злочинної організації, в тому числі її ватажка — так званого "смотрящого" за Коростишевом. Встановили також причетність до діяльності кримінального угруповання чинного депутата міськради, який раніше працював на посаді віце-мера міста. За даними слідства, він разом з іншими учасниками банди викрадав місцевих мешканців і "вибивав" із них гроші.

"Після численних тортур над своїми жертвами депутат змушував їх приносити "відкупні" до приміщення міськради. Крім того, посилаючись на власні "зв’язки" у різних держустановах, він "застерігав" потерпілих від звернень до правоохоронних органів", — пояснили в СБУ.

Працівники Служби безпеки України задокументували злочинну діяльність депутата та затримали його. Під час обшуків у його помешканні та робочому кабінеті виявлено:

  • мобільний телефон, комп’ютери та флеш-накопичувачі з доказами незаконних дій;
  • чорнові записи про "заборгованість" потерпілих.

На підставі зібраних доказів посадовцю повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • незаконне позбавлення волі за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням їм фізичних страждань;
  • вимагання, вчинене повторно та за попередньою змовою групою осіб, з погрозою насильства над близькими родичами потерпілого, обмеження їх прав і свобод.

Вирішують про обрання йому запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до семи років ув’язнення.

Також оголошено про підозру у створенні та керівництві злочинною організацією "смотрящому" за Коростишевом, який нині перебуває у слідчому ізоляторі. Решті учасникам угруповання теж інкримінується вчинення важких і особливо важких злочинів у складі злочинної організації. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Нагадаємо, що нещодавно Служба безпеки України затримала в Одесі зрадника, який хотів балотуватися до Верховної Ради України, щоби шпигувати для ФСБ. Він збирав розвідувальні дані та готував диверсії на території регіону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.12.2023 16:22