Фото: Pixabay

На звірофермах Фінляндії присплять близько 50 тисяч тварин: у чому причина

У Фінляндії на звірофермах вирішили приспати близько 50 тисяч тварин. Це необхідно з метою боротьби із пташиним грипом. Більшість ферм, де планують приспати тварин, розташовані у провінціях Центральної та Південної Остроботнії. Йдеться переважно про норки.

Про це повідомляє видання Yle.

За даними фахівців, ці тварини можуть хворіти як на пташиний, так і на людський грип. Потенційно поширення вірусу серед ссавців може призвести до мутації, здатної вражати й людину. Фанські медики пояснили, що тварин присипляють, аби вірус пташиного грипу можна було зупинити, й щоб він не викликав пандемію серед людей.

"Ступінь захворюваності дуже різниться між тваринницькими фермами. Наразі хворих тварин кілька тисяч", — сказала представниця Агентства Терхі Лааксонен.

В Агентстві продовольства Фінляндії наголошують, що присипанню підлягають усі тварини, у яких виявлено пташиний грип.

У Фінляндії та Норвегії фіксують рекордну кількість спалахів пташиного грипу

Цього року Фінляндія та Норвегія зіткнулися з рекордною кількістю спалахів пташиного грипу у кількох регіонах. За даними Reuters, внаслідок цього загинули тисячі чайок та інших видів тварин, у деяких районах було введено обмеження на поїздки

Офіційні особи в арктичному місті Вадсо, що входить до губернії Фіннмарк у Норвегії, заявили, що  зібрали понад 10 тисяч мертвих птахів у цьому районі, а Норвезьке управління безпеки харчових продуктів у четвер запровадило заборону на поїздки, що охоплюють три заповідники.

"Спалахи, які ми спостерігаємо в різних місцях Фіннмарка цього року, набагато більше, ніж ми бачили минулого в Норвегії", — головний ветеринарний лікар Норвезького управління безпеки харчових продуктів сказав Оле-Херман Тронеруд.

Сусідня Фінляндія також заявила, що штам H5N1 наразі виявлено на 20 звірофермах порівняно з 12 раніше цього тижня.

Нагадаємо, раніше в ООН попередили, що спалахи пташиного грипу в усьому світі викликають побоювання, і що вірус може легше адаптуватися для зараження людей. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що ризик зараження людей вірусом H5N1 залишається низьким, проте необхідно ретельно відстежувати повідомлення про інфекції серед ссавців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 03.08.2023 04:11