Фото: НБУ

Нацбанк змінив свій прогноз зростання ВВП у 2023 році: чого чекати українцям

Національний банк України покращив прогнози зростання валового внутрішнього продукту у 2023 році. Там вважають, що за результатами року економіка зросте з 2,0% до 2,9%.

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Зазначається, що цьому посприяла краща, ніж очікувалася, ситуація в першому півріччі. Зокрема, йдеться про відсутність перебоїв з електроенергією, подальше налагодження логістичних шляхів, пожвавлення споживчого попиту тощо.

"У наступні роки зростання економіки пришвидшиться — до 3,5–6,8%. Головною умовою для цього є зниження безпекових ризиків до середини 2024 року, що є основним припущенням прогнозу НБУ", — вказується у повідомленні.

Фото: НБУ

Фото: НБУ

Проте ризики для економіки залишаються суттєвими, адже Росія не припиняє спроб знищити економічний потенціал країни.

"Свідченнями цього є теракт на Каховській ГЕС, посилення варварських обстрілів портової інфраструктури, блокада РФ "зернового коридору" в Чорному морі та її вихід із "зернової угоди", — додали в НБУ.

Нагадаємо, Національний банк пом'якшив обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам. Цей крок повинен мінімізувати множинність обмінних курсів. У фінустанові пояснили, що і надалі реалізовують стратегію переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.09.2023 03:18