Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Нацрада звернулася до міжнародних організацій через кібератаки РФ на українські телеканали

Національна рада поінформувала Міжнародний союз електрозв’язку про втручання Росії у супутниковий сигнал українських телепрограм. Регулятор назвав такі дії країни-агресорки новим етапом інформаційної війни РФ проти України.

Про це повідомила прес-служба Нацради.

"Упродовж останніх трьох місяців сигнал українських телеканалів і радіостанцій, що використовують супутник для розповсюдження своїх програм, зазнає неодноразових втручань. Вони відбуваються при передачі сигналу на супутник через вплив значно більшої потужності, відтак призводять до змін сигналу, що поступає із супутника", — йдеться у повідомленні.

Регулятор наголошує, що, за інформацією операторів супутникових комунікацій, джерела втручать розташовані на території Московської області РФ, тимчасово окупованого Криму і тимчасово окупованих південних регіонів України. На сьогодні вже зареєстровано щонайменше 12 російських кібератак на українські телеканали.

"Завади або заміни оригінального сигналу ворожим відбувалися на понад 40 телеканалах і одній радіостанції української юрисдикції у роботі супутників ASTRA-4A і EUTELSAT HOTBIRD", — додав регулятор.

Як зазначили у Нацраді, країна-агресорка Росія є членом МСЕ, а тому має дотримуватися міжнародних угод і правил користування радіочастотним спектром. На думку регулятора, такі дії РФ порушують не лише загальні демократичні норми, а й базові принципи радіочастотної спільноти.

"Із впливом на супутниковий сигнал доводиться констатувати, що тепер Росія веде війну ще й у космосі та веде її проти Європи. Найконсервативніша і найстабільніша сфера радіочастотного регулювання перебуває під навалою агресора і зазнає щонайменше репутаційних втрат, і що гірше – стає сферою загроз. Національна рада звернулася до Міжнародного союзу електрозв’язку, що є спеціальним органом ООН, з вимогою швидкої і чіткої реакції на дії агресора", — зауважили у Нацраді.

Нагадаємо, 9 травня відбулася кібератака на мережу латвійської компанії Balticom. Як результат — по всіх каналах інтернет-телебачення компанії транслювався парад із Москви.

 

Суспільство, 17.05.2024 10:53