Фото із соцмереж

Над Україною знову з’явилося північне сяйво: дивовижні фото

У багатьох регіонах України 10 жовтня можна знову спостерігати північне сяйво. Причиною такої активності в небі став потужний спалах на Сонці 8 жовтня.

Відповідні фото рожево-фіолетового неба публікують у соцмережах.

Як зазначали раніше синоптики Центру прогнозування космічної погоди, у нічному небі протягом двох днів можлива поява такого сяйва. Буря належатиме до класу G4, що означає високу її інтенсивність. Цей процес супроводжувався викидом корональної маси, що спрямована в бік Землі.

Фахівці запевняють, що для того, щоб побачити явище північного сяйва потрібно, щоб збіглися кілька факторів — безхмарне небо й геомагнітна буря. Так, жителі нашої держави вкотре можуть спостерігати за північним сяйвом, зокрема рожево-фіолетовим небом. Побачити це природне явище можна за межами міста, де немає електричних джерел освітлення.

Що таке північне сяйво

Полярне сяйво, це збурення в магнітосфері Землі, які проявляються у вигляді світіння внаслідок зіткнення заряджених частинок сонячного вітру з частинками у верхніх шарах атмосфери нашої планети. Це явище більш характерне для північних регіонів планети. Північне сяйво у небі України зазвичай спостерігається один раз на декілька років.

Хоча полярне сяйво є дивовижним явищем, геомагнітні бурі такого рівня можуть мати вплив на супутники, радіозв'язок та електромережі на поверхні планети. Тому вчені та технічні спеціалісти продовжують вивчати ці явища та вдосконалювати системи передбачення та захисту від них.

Нагадаємо, що 2 травня в низці регіонів України теж фіксували північне сяйво. Очевидці в мережі публікували фотографії дивовижного явища.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.10.2024 21:14