Колаж TrueUA

Кораблі, літаки і не тільки. Найдорожча техніка росіян, яку знищили ЗСУ за два роки великої війни

27 ЛЮТОГО 2024 09:10

За два роки повномасштабної російсько-української війни окупаційна армія втратила велику кількість військової техніки. Станом на сьогодні серед втрат ворога — 340 літаків, понад 6500 танків, 25 кораблів, 686 засобів протиповітряної оборони й не тільки. Лише за останній тиждень Сили оборони України приземлили сім рашистських "сушок" й цінний для окупантів літак А-50.

Ворог продовжує свою загарбницьку війну, а тому зазнаватиме ще більше втрат як у живій силі, так і техніці. TrueUA зібрав перелік найдорожчих зразків російської зброї, яку успішно ліквідували українські військові.

Крейсер "Москва"

Москва

Крейсер "Москва". Фото: росЗМІ

Де і коли знищили. Флагман Чорноморського флоту Російської Федерації, ракетний крейсер "Москва" був успішно підбитий внаслідок ракетної атаки 13 квітня 2022 року. Після відвертального маневру турецького дрона "Байрактар" українські ракети "Нептун" уразили борт "Москви", після чого протягом доби крейсер затонув.

Наслідки для окупантів. Втрата такого корабля фактично зупинила плани росіян щодо десантної операції на Півдні, в районі Одеси й Миколаєва. Також це була велика іміджева та пропагандистська поразка, бо востаннє у світі знищували флагман флоту ще під час Фолклендської війни 1982 року. А російський флот втрачав корабель такого рівня аж під час невдалої японської кампанії 1904-05 років.

Приблизна ціна. 750 мільйонів доларів США

С-400 "Тріумф"

С-400

Комплекс С-400. Фото: X (Twitter)

Де і коли знищили. Найновіші й найдорожчі зенітні ракетні комплекси російські окупанти втратили щонайменше двічі. І обидва рази — в окупованому Криму. Це сталося 23 серпня та 14 вересня 2023 року.

Наслідки для окупантів. "Тріумфами" російське військове командування прикривало територію Криму, усі військові частини та кораблі, які базуються у портах окупованої української автономії. Не в останню чергу через ці втрати частина Чорноморського флоту РФ була переведена з Криму до Новоросійська.

Приблизна ціна. 500 мільйонів доларів США

ДРЛВ А-50

ДРЛВ А-50

ДРЛВ А-50. Фото: ukrmilitary.com

Де і коли знищили. Цих унікальних літаків українська армія знищила уже два. Перший був збитий над Азовським морем 14 січня 2024 року, а другий — 23 лютого цього ж року, у "день російської армії". Таким чином, ЗСУ красиво "привітали" окупантів з їхнім святом "Дньом защитніка отєчєства".

Наслідки для окупантів. А-50 — дуже цінний літак, адже фактично є очима окупаційної армії на усьому Півдні України. Без нього неможливі повноцінні повітряні та наземні атаки. Крім того, таких літаків у ЗС РФ дуже мало, тож кожна втрата А-50 є практично катастрофою для ворога.

Приблизна ціна. 330 мільйонів доларів США

Субмарина Б-237 "Ростов-на-Дону"

"Ростов-на-Дону"

Субмарина Б-237 "Ростов-на-Дону". Фото: росЗМІ

Де і коли знищили. Ліквідація російського підводного човна стало унікальною подією в історії війн. Бо "Ростов-на-Дону" став першою субмариною, підбитою звичайною крилатою ракетою. Це стало можливим тому, що Б-237 перебувала у сухих доках Севморзаводу, де до неї й "завітала" ракета Storm Shadow у ніч на 13 вересня 2023 року.

Наслідки для окупантів. Російський Чорноморський флот після цієї та інших втрат усе менше виходить у Чорне море, через це кількість ракетних ударів "Калібрами", які запускаються саме з кораблів, зменшилася до мінімуму.

Приблизна ціна. 300 мільйонів доларів США

ЗРК С-350 "Вітязь"

Вітязь ЗРК С-350

ЗРК С-350 "Вітязь". Фото: armyinform.com.ua

Де і коли знищили. Зенітний ракетний комплекс "Вітязь" — один із найновіших і найвартісніших зразків ракетних комплексів у російській армії — Збройні сили успішно ліквідували 6 грудня 2023 року. Унікальності цій операції додало те, що українські воїни використали дешеву ударну техніку — FPV-дрони.

Наслідки для окупантів. Втрата кожного зенітного комплексу послаблює російські позиції у повітрі й дозволяє завдавати більше ударів українським ракетам.

Приблизна ціна. 135 мільйонів доларів США

ОТРК "Іскандер"

ОТРК "Іскандер"

ОТРК "Іскандер". Фото: "Мілітарний"

Де і коли знищили. Оперативний тактичний ракетний комплекс "Іскандер-М" був знищений Силами оборони України ще 10 березня 2022 року на Чернігівському напрямку, під час наступу ворога на Київ. До складу такого комплексу зазвичай входять чотири пускові ракети на вісім балістичних ракет.

Наслідки для окупантів. Балістичні ракети російські окупанти використовують в основному для ударів по мирних населених пунктах, розташованих неподалік від лінії фронту — скажімо, Запоріжжя чи Харків. Тож знищення "Іскандера-М" на Чернігівщині зменшило у критичний, початковий момент війни ракетне навантаження на українську столицю.

Приблизна ціна. 100 мільйонів доларів США

Великі десантні кораблі

Де і коли знищили. Ці кораблі стали однією із найулюбленіших цілей Повітряних сил ЗС України. Так, ще 24 березня 2022 року у порту окупованого Бердянська був підбитий великий десантний корабель "Саратов".

Корабель Саратов

Великий десантний корабель "Саратов". Фото: росЗМІ

У вересні 2023-го у сухих доках Севастопольського морського заводу українські ракети влучили у ВДК "Мінськ".

ВДК "Мінськ"

ВДК "Мінськ". Фото: росЗМІ

У ніч на 26 грудня 2023 року у порту Феодосії знищили великий десантний корабель "Новочеркаськ".

великий десантний корабель "Новочеркаськ"

ДВК "Новочеркаськ". Фото: росЗМІ

А 14 лютого 2024-го у Чорному морі неподалік від Алупки морські дрони затопили ВДК "Цезар Куніков".

ВДК "Цезар Куніков"

ВДК "Цезар Куніков". Фото: росЗМІ

Наслідки для окупантів. Великі десантні кораблі, які початково мали використовуватися для висадки десанту на Півдні України, останнім часом возили до Криму (через проблеми із Керченським мостом) зброю, техніку та живу силу ворога. Регулярні втрати ВДК зменшили цей військовий трафік до мінімуму.

Приблизна ціна. 75 мільйонів доларів США

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 27.02.2024 09:10