Фото: Pixabay

Найнижча ціна за останні три роки: в Україні суттєво здешевшали кавуни

В Україні суттєво знизилася вартість кавунів. Ціни "падають" практично щодня — і, як наслідок, на сьогодні кілограм баштанних коштує на 35% дешевше, ніж минулого тижня.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Ціни на кавуни

Ціни на кавуни. Інфографіка: EastFruit

Порівняння цін на кавуни

Минулого тижня середні гуртові ціни на кавуни в Україні знизилися до рівня 15 гривень за кілограм, що стало мінімальним показником, як мінімум за останні три сезони. Станом на сьогодні гуртові партії кавунів на внутрішньому ринку можна придбати від  п'яти до 14 гривень за кілограм. Ціна залежить від якості, сорту та обсягу пропонованої партії. Тобто сьогоднішні ціни вже мінімум на 35% нижчі, ніж минулого тижня.

Чому в Україні здешевшали кавуни

Аналітики EastFruit виділили основні причини такого різкого падіння цін у сегменті кавунів у нинішньому сезоні. Зокрема, це:

  • релокація виробництва цієї культури в Україні (після окупації Росією значних територій Херсонської та Запорізької областей України, вирощувати баштанні культури почали в усіх центральних областях України, а місцями й в західному регіоні);
  • погодні умови весни й в першої половини літа поточного року були вельми сприятливі для вегетації рослин.

Самі виробники зниження ціни пояснюють різким збільшенням пропозиції місцевих кавунів на ринку. Через спеку, яка панує в Україні з другої декади липня поточного року, темпи дозрівання кавунів у полях істотно прискорилися. До того ж аномальна посуха, яка спостерігається в південних областях, негативно позначається на якості кавунів на полях, що тільки посилює темпи зниження цін.

Ціни на кавуни

Ціни на кавуни. Інфографіка: EastFruit

Нагадаємо, у липні в Україні змінилася вартість популярних крупЗначний стрибок цін протягом останнього місяця зафіксували на рис. Найбільше здорожчав круглий рис. Його ціна змінилася на 3,3 гривні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.07.2024 19:17