Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Нардепи планують збільшити видатки на оборону майже на 303 млрд грн, — нардеп

Парламент до кінця вересня розгляне урядовий законопроект про збільшення видатків на потреби оборони майже на 303 мільярди гривень. 

Про це повідомила голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа. За її словами, у 2023 році видатки мають збільшитися:

  • Збройним силам — на 195,7 мільярда гривень;
  • Національній гвардії — на 39,7 мільярда гривень;
  • Державній прикордонній службі — на 20,4 мільярда гривень;
  • на закупівлю та модернізацію військової техніки для ЗСУ — на 13,2 мільярда гривень.

"Верховна Рада та Кабмін завжди оперативно реагують на запити військових, тому в мене немає сумнівів, що таке збільшення буде підтримано народними депутатами. Щодо джерел покриття, то більшу частину необхідних коштів нам доведеться позичати — майже 299 мільярда гривень, з яких близько 208 мільярда гривень на внутрішньому ринку, частина коштів надійде від перевиконання неподаткових доходів", — зазначила Підласа.

За словами нардепки, документом планують збільшити до кінця 2023 року видатки на підтримку внутрішньо переміщених осіб на 16,5 мільярда гривень і спрямувати 1,2 мільярда гривень Міністерству закордонних справ, зокрема, для створення дипломатичних установ в країнах Африки та країнах Аравійського півострова, а також для супроводу України в справах проти Росії в Міжнародному суді ООН та Арбітражних трибуналах з морського права.

"Планується скорочення інших видатків на 11,4 мільярда гривень, в основному шляхом зменшення видатків на обслуговування державного боргу (на 10,7 мільярда гривень). Також приємно, що Верховна Рада України заощадила 30 мільйона гривень в цьому році на зарплаті народних депутатів", — написала Підласа.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що станом на зараз Україна може собі дозволити лише такий  сектор безпеки й оборони, "який є". Він зазначив, що видатки можна переглянути чи підкоригувати, однак не кардинально.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 02:25