Фото: Depositphotos

"Народжують дітей від турків, аби отримати громадянство": у мережі ширяться фейки про українських біженок у Німеччині

У мережі поширюють фейки, нібито українські біженки у Німеччині почали народжувати дітей від турків, для отримання громадянства. Ця інформація є неправдивою.

Про це повідомляє Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки в Telegram.

За даними джерела, фейкову інформацію поширює анонімний російськомовний акаунт у Facebook з посиланням на статтю у Deutsche Welle. У ній йдеться, що у Німеччині українки нібито почали народжувати дітей від турків, не дочекавшись своїх чоловіків з фронту. Їхня мета, за словами, російських пропагандистів — отримати німецьке громадянство. 

Фото: Центр стратегічної комунікації та інформаційної безпеки в Telegram

Як згодом з'ясувалось, в оригінальному матеріалі авторки Олени Дожиної для Deutsche Welle обговорюється демографічна ситуація у Німеччині, де частка дітей значно зросла.

"Українські біженці також згадуються у зазначеній статті, але в іншому контексті", — пояснюють у повідомленні.

У Центрі стратегічних комунікацій наголошують, що у матеріалі вказується, що Німеччина прийняла понад мільйон українських біженців після 24 лютого 2022 року, значна частина з яких становили українські діти.

Нагадаємо, раніше російська пропаганда розповсюджувала фейки про "мобілізацію 80% чоловіків в Україні". Зокрема, ворог поширював у месенджерах та чатах повідомлення про "перекриття доріг та вручення повісток усім чоловікам призовного віку".

Також ворог поширював дезінформацію, що "українська влада розкрадає гроші міжнародних партнерів" й що українським захисникам нібито через дії влади "досі не вистачає ресурсів".
 
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Світ, 30.10.2023 20:30