Фото: Генштаб ЗСУ

Наступ ЗСУ на Курську область: у Держдумі РФ звинуватили Британію у допомозі Україні

У російській Держдумі звинуватили Велику Британію у вторгненні українських Збройних сил до Курської області. Країни нібито спільно готували масштабну операцію на території країни-агресора.

Таку заяву зробив член комітету Держдуми з безпеки Адальбі Шхагошев, пише The Moscow Times.

За словами російського посадовця, наступальну операцію ЗСУ у Курській області українська армія підготувала спільно зі спецслужбами Великої Британії. 

"У всіх подібних вилазках брала участь Британія. Було чути англійську мову", — сказав депутат Шгагошев.

Парламентарій поскаржився на "яструбів у багатьох країнах", які "не хочуть миру" та активно намагаються "розпалити полум'я протистояння". Також він пригрозив "стратегічною відповіддю", яка буде "дуже болісною і у військовому, і в політичному напрямах".

Українська армія зайшла на територію Курської області приблизно о 8 ранку 6 серпня, випливає із заяви Міноборони РФ. До вечора 7 серпня Збройні сили України взяли під свій контроль щонайменше 11 населених пунктів під Курськом, а також газовимірювальну станцію "Суджа", яка забезпечує приблизно половину постачання "Газпрому" до Європи.

За підрахунками росіян, ЗСУ під час операції в Курській області зайняли до 350 квадратних кілометрів російської території.

Що відомо про прорив у Курській області

Вранці 6 серпня російські ресурси та місцева влада країни-агресорки повідомили про прикордонні бої, які точаться в Курській області РФ біля російських сіл Курилівка та Гончарівка. Так звані "воєнкори" повідомляли, що "тривають бої на кількох ділянках державного кордону", а основні події відбуваються в районі населеного пункту Суджа.

Своєю чергою кремлівський диктатор Володимир Путін 7 серпня визнав, що українські воїни проводять спецоперацію на території Курської області. При цьому він заявив, що Сили оборони України нібито ведуть вогонь по цивільних об'єктах.

Варто зазначити, що Україна події в Курській області наразі офіційно не коментувала.

Нагадаємо, що посадовці США хочуть зв’язатися з українськими колегами. Вони намагатимуться з’ясувати обставини того, що відбувається в Курській області Російської Федерації. Водночас речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано на тлі подій у Курській області Росії заявив, що Україна має право на самозахист, зокрема, удари по російській території.

Вже ввечері 7 серпня у Курській області Російської Федерації ввели режим надзвичайної ситуації. Причина — складна ситуація у регіоні через "прорив" кордону.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни, українська армія просунулась на відстань до 10 кілометрів у Курську область Росії на тлі механізованих наступальних операцій, що тривають, на території країни-агресора.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.08.2024 10:58