Літак AWACS НАТО. Джерело: nato.int

НАТО надсилає літаки спостереження в Литву через військову активність Росії

Північноатлантичний альянс тимчасово розмістить літаки дальнього радіолокаційного стеження Повітряної системи попередження й управління (AWACS) в литовському Шяуляї.

Про це повідомила прес-служба НАТО. Зазначається, що перший із двох літаків прибуде 28 вересня. Він виконуватиме місії з моніторингу російської військової активності поблизу кордонів Альянсу.

"Агресивна війна Росії проти України посилила нашу увагу до середовища безпеки в регіоні Балтійського моря. Наші літаки AWACS можуть виявляти літаки та ракети за сотні кілометрів, що робить їх ключовим засобом раннього попередження для НАТО. Я дякую Литві за те, що вона приймає у себе цей літак. Це важливий внесок у нашу спільну безпеку", — сказав представник НАТО Ділан Вайт.

Як відомо, через російську агресію проти України НАТО посилила свою повітряну присутність у східній частині Альянсу за допомогою винищувачів, літаків спостереження і танкерів. Окрім того, минулого тижня США розгорнули чотири додаткові винищувачі F-16 в Румунії для посилення місії НАТО з патрулювання повітряного простору. Це сталося після того, як в Румунії знайшли уламки російських дронів.

З лютого 2022 року літаки AWACS здійснили сотні польотів над Східною Європою для спостереження за російськими військовими літаками. Найближчими днями AWACS розпочнуть розвідувальні польоти над територією Альянсу. Місія триватиме декілька тижнів.

У НАТО додали, що літаки належать до флоту з 14 літаків спостереження, що в німецькому Гайленкірхені. Для обслуговування літаків до Литви прибуде близько 150 військовослужбовців.

Нагадаємо, 28 вересня посол США при НАТО Джуліан Сміт заявила, що Альянс збільшить виробництво боєприпасів для України та для своїх членів, які надали військову допомогу українській армії. Через тривалі бої попередніх запасів зброї та снарядів не вистачає. За її словами, підтримка України є "залізною і не згасає", а країни Альянсу зосередженні на посиленні співпраці з приватним сектором, щоб збільшити оборонні потужності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.09.2023 15:50