Фото: Офіс президента

Навесні 2022 року Польща розслідувала замах на Дуду: що відомо

Навесні 2022 року Польща розслідувала можливий замах на президента Анджея Дуду і начальника Генерального штабу Збройних сил країни Раймунда Анджейчака. 

Про це повідомив польський журналіст Збігнєв Парафянович у своїй книзі Polska na wojnie ("Польща на війні").

Зазначається, що замах на польських лідерів стався на початку повномасштабної війни РФ проти України. Зокрема, 25 березня 2022 року Дуда та Анджейчак летіли до польського міста Жешув на зустріч із президентом США Джо Байденом. Під час польоту літак Boeing 737-800 NG здійснив аварійну посадку. 

Пасажири літака запевняють, що були "близькі до смерті". За їхніми словами, через несправність тримера — пілотам довелося боротися з ручками управління. Після посадки делегація пересіла на інший літак.

На той час одна з ймовірних причин несправності Boeing була можливість диверсії або замаху на вбивство.

Нагадаємо, раніше очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповідав, що Росія неодноразово готувала замахи президента України Володимира Зеленського. Глава держави є для Кремля "бажаною ціллю".

Також видання Politico поширило інформацію про те, що Україна начебто має план на випадок можливої ліквідації президента Володимира Зеленського під час війни. У статті зазначають, що ця подія стала б психологічним шоком, але на обороні країни жодним чином не позначилась би. Видання стверджує, що російські законодавці та ультранаціоналістичні військові блогери хочуть смерті Зеленського. Водночас вказується, що на українського президента здійснили вже низку замахів, але усі їх вдалося попередити.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 20.11.2023 13:59