Saving Private Zelensky. Навіщо Бенет розповів про обіцянку Путіна

Те, що Україна за останній рік стала чи не головною світовою темою (з нею до певної міри могла позмагатися хіба що ситуація по обидва боки Тайванської протоки, і то лише ситуативно) це вже доконаний факт. На Заході й на Сході, навіть на далекому африканському та океанійському Півдні — всюди обговорюють тему російсько-української війни.

Світова спільнота обирає, на чий бік стати чи України, за спиною якої поступово вибудувалася потужна коаліція на чолі із США, чи Росії, якій допомагають хіба Іран та КНДР (а ще Китай, користуючись ситуацією, обдирає загнану санкціями країну-агресора до липки, як він уміє). Усі більш-менш значущі світові політики не оминають тему військового конфлікту між двома країнами, двома світами диким авторитарним, який уособлює Кремль і остаточно трансформований у диктатора Путін, та цивілізованим демократичним, за право належати до якого б'ється увесь український народ.

Бенет-"рятівник"

Звісна річ, оскільки тема України стала мейнстримом (причому настільки, що ніхто й не очікував перемога на "Євробаченні", пропозиція провести в Україні частину чемпіонату світу з футболу 2030 року та багато іншого), політики у різних країнах використовують цю тему для просування власних інтересів, власних політичних меседжів. Навіть Дональд Трамп після скандального завершення своєї президентської каденції ожив як політик саме на українській темі. Але є й зовсім несподівані, щоб не сказати анекдотичні випадки. Одним із таким стало інтерв'ю колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета виданню "Хашадот 12".

У цьому інтерв'ю Бенет заявив, що літав до Москви на початку березня 2022 року, де мав розмову із Путіним. У діалозі, зокрема, йшлося про Володимира Зеленського. Нібито Бенет запитав у Путіна, чи не планує той убити керівника ворожої йому держави, на що кремлівський диктатор запевнив, що не робитиме цього. Після цієї розмови Бенет, як він сам розповів журналісту, подзвонив Зеленському — і той вийшов нібито з бункера, де сидів увесь час, заявивши у відеозверненні, що нічого не боїться.

Як Путін "не планував убивати" Зеленського

Історія, розказана ізраїльським екс-прем'єром, викликає багато питань. По-перше, дивує віра Бенета у чесне слово Путіна – після того, як уже в перші дні війни були спроби убити президента України. До того ж інформація про це ніколи особливо не приховувалася.

Повідомлення про спроби замахів на Володимира Зеленського лунала за час війни неодноразово. Говорилося і про успішну протидію диверсійним групам, які отримали таке завдання. Так, ще у березні британське видання The Times повідомило про три спроби, які нібито пережив Володимир Зеленський з боку як "вагнерівців", так і "кадировців".

Згодом американський публіцист Кріс Віппл у своїй книжці "Боротьба всього життя: усередині Білого дому Джо Байдена" зазначав, що тільки американські спецслужби запобігли двом спробам замаху на Зеленського, вчасно надавши українським партнерам відповідні розвідувальні дані.

Усього ж різні джерела на Заході говорили про 12 спроб убити українського президента. І, ймовірно, частина цих заяв точно є правдивими. Тож слова Володимира Путіна про "100 відсотків", якщо вони справді мали місце, виглядають як знущання з усього цивілізованого світу.

Відео проти слів

Так само очевидними є відверті нестикування у розповіді Бенета. По-перше, слова про те, що "я не боюсь", дійсно мали місце у вечірньому відеозверненні Володимира Зеленського. Але це було сказано у понеділок, 7 березня 2022 року, тоді як Бенет заявив, що він літав до Москви у шабат, священну для юдеїв суботу (а це було 5 число), і тоді ж, по дорозі з Кремля в аеропорт, повідомив про обіцянку кремлівського тирана Зеленському, а той нібито одразу, за якихось пару годин, записав відео.

Крім того, усім добре відомо і на цьому наголосило у своїй реакції на резонансне інтерв'ю Нафталі Бенета українське Міністерство інформаційної політики та культури,  що уже увечері 25 лютого президент записував відео прямо на вулиці Банковій, біля Офісу президента. А взагалі відеозвернення глави держави з'явилися уже на початку першого ж дня повномасштабного вторгнення.

Навіщо Бенет це сказав. Версія російська

Тож слова Нафталі Бенета про те, що він нібито врятував Зеленського від чи то замаху у виконанні путінських диверсантів, чи то від сидіння у бункері аж до лютого 2023 року мають, м'яко кажучи, дивний вигляд. Але навіщо колишньому прем'єр-міністру Ізраїлю грати у гру "Врятувати рядового Раяна"?

Тут є дві можливі відповіді. По-перше, це гра не Бенета, а Путіна. Таким чином, через чужі руки, російський президент намагається показати себе як адекватного, здатного тримати слово політика. Пообіцяв не убивати Зеленського і не убив. Це може бути певним натяком на майбутні переговори про повоєнний статус України, з натяком – якщо Захід не прийме Україну до НАТО, я обіцяю (а я свої обіцянки виконую, Бенет не дасть збрехати) не нападатиме на неї більше.

Звісно, звучить усе це після 24 лютого 2022 року непереконливо, але у нинішній ситуації Путіну обирати не доводиться. Він і до того пустився такого берега, що використання такої примітивної двоходівки за участі ізраїльського відставного політика матиме ще й більш-менш правдоподібний вигляд. Особливо для західної аудиторії, яка не слідкує за подіями в Україні детально і не може легко спростувати усю цю історію.

Що означає заява Бенета. Версія ізраїльська

По-друге, Україна, як уже було сказано, стала певним трендом. І політики намагаються використати цю тему у власних інтересах. Але як може використати українську тему відставний політик, який не має реальних важелів впливу на ситуацію (на відміну, скажімо, від Ердогана, який уперто просуває тему російсько-українських переговорів бо може дозволити собі їх організувати)? Тільки роздачею інтерв'ю, в яких наголошуватиме на своїй колишній участі у процесі. До того ж результативній участі Зеленський же залишився живий!

Крім того, в Ізраїлі, і це не секрет, частина електорату є традиційно прихильною до Росії, а, значить, персонально до Путіна. Візит до Москви, розмова з Путіним, обіцянка кремлівського тирана усе це безперечно додасть популярності тому ізраїльському політику, який робить ставку на цей прошарок населення. Хтось використовує у своєму політичному піарі допомогу України, а хтось близькі стосунки з президентом Росії. У випадку з Ізраїлем цілком можливо сумістити обидва ці напрямки. Тож слова Бенета не такі вже й божевільні, як видаються, на перший погляд.

Що важливо для нас?

Уся ця ситуація із "порятунком Зеленського", як медаль із класичного прикладу, має дві сторони. З одного боку, те, що Україна залишається на порядку денному у світі, навіть у такому відносно далекому (і ми зараз не про географічну відстань) Ізраїлі не може не радувати. Деякий час тому Кремль намагався просувати тему втоми Заходу від України. Як бачимо, ніхто не втомився зокрема, використовувати Україну для власного піару. І це добре. Значить, міжнародна підтримка нашої держави продовжуватиметься, "Рамштайни" збиратимуться, "Леопарди" і "Абрамси" летітимуть, санкції запроваджуватимуться.

З іншого не увесь піар, як ми бачимо із казусу Бенета, однаково корисний. Теоретично Путін міг заробити на цій історії певні очки, якби йому вдалося переконати світову спільноту у здатності тримати слово. Зараз питання вступу України до НАТО не порушується з двох причин по-перше, в країні іде війна, ніхто країну, яка воює, до Альянсу не приймає, по-друге, тут немає чого порушувати, загроза Україні очевидна навіть після можливого перемир'я чи миру. Але якби Путіну вдалося переконати Захід у тому, що Україна і без НАТО матиме спокій отут ми б опинилися у пастці. І до наступної великої війни (а в тому, що вона буде, якщо над Україною не відкриється ядерна парасолька США чи інших членів НАТО, сумнівів принаймні в українців немає) Росія підготовилася б значно краще.

Тож із подібними заявами треба бути обережними й відповідно їм протидіяти. Піар на Україні не повинен шкодити самій Україні. Це головний висновок з усієї історії про Бенета  "рятівника" Зеленського.

Статті, 07.02.2023 09:30