Фото: Flash90

Пообіцяв не вбивати Зеленського: екс-прем'єр Ізраїлю про розмову з Путіним на початку війни

Колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт розповів, що перед початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України російський диктатор Володимир Путін запевнив його, що не вбиватиме президента Володимира Зеленського. 

Про це повідомляє The Times of Israel.

Екс-прем'єр нагадав, що 5 березня він літав до Москви, де провів тригодинні переговори з Путіним, після чого зателефонував Зеленському.

За словами Беннета, російський диктатор запевнив його у перші дні війни, що він не вб'є президента України.

"Я знав, що Зеленський перебуває під загрозою, в бункері... Я сказав йому (Путіну,  ред.): "Ти збираєшся вбити Зеленського?". Він сказав: "Я не вбиватиму Зеленського". "Я повинен зрозуміти, ви даєте мені слово, що не вб'єте Зеленського?" Він сказав: "Я не вбиватиму Зеленського", — сказав Беннет.

Після цього, за його словами, він одразу зателефонував Зеленському і сказав: "Я щойно прийшов із зустрічі, він не збирається тебе вбивати. Він (Зеленський, — ред.) запитав мене: "Ти впевнений?" Я сказав: "100%. Він не збирається вбивати тебе".

За словами екс-прем'єра Ізраїлю, Путін також "погодився не наполягати на роззброєнні України", а Зеленський у ті самі вихідні нібито відмовився від прагнення вступити до НАТО.

"Все, що я робив (у рамках посередницьких зусиль, ред.), узгоджувалося зі США", — додав Беннетт.

Нагадаємо, 1 лютого повідомлялося, що посередницьку роль у переговорах між Україною та Росією готовий виконати прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху. Це відбудеться лише у тому випадку, якщо йому знову запропонують обидві країни та США.

До того ж Ізраїль розглядає питання щодо надання Україні військової допомоги. Прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху заявив, що ЗСУ можуть отримати ізраїльську систему протиповітряної оборони "Залізний купол".
Політика, 05.02.2023 11:28