Фото: СБУ

Наводила ракетні удари по будинках мирних харків’ян: СБУ затримала агентку Кремля

​Служба безпеки України (СБУ) викрила ще одну агентку російських спецслужб, яка коригувала повітряні удари Російської Федерації по цивільній інфраструктурі Харкова. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Про це повідомила прес-служба СБУ у Telegram-каналі.

Зазначається, що за наведенням російської агентки 23 січня 2024 року близько 22:00 рашисти обстріляли ракетами С-300 та Х-22 Київський та Холодногірський райони Харкова. Тоді внаслідок ворожої атаки пошкоджень зазнали приватні будинки, навчальний заклад та поштове підприємство. Через руйнування довелося виселити 16 мирних жителів, у тому числі двох дітей. Дев’ятеро мешканців обласного центру отримали тяжкі поранення.

Після ворожої атаки російська агентка мала прибути до місця "прильотів" для збору інформації про ушкоджену інфраструктуру та постраждалих осіб. Правоохоронці затримали зловмисницю "на гарячому", коли вона проводила дорозвідку біля будинків, які обстріляли російські війська.

Фігуранткою виявилась 34-річна харків’янка, яку агресор дистанційно залучив до співпраці на початку цього року. Після перших сеансів зв’язку з окупантами в месенджері жінка отримала від них "аванс" за подальшу розвідувально-підривну діяльність проти України.

"Зловмисниця передавала загарбникам координати найбільш густозаселених районів міста, а також відправляла геолокації будівель, які, на її думку, могли використовувати Сили оборони. Крім того, вона збирала розвіддані про маршрути переміщення підрозділів ЗСУ у напрямку східного фронту", наголосили в СБУ.

В прес-службі повідомили, що зрадниця пішки обходила територію міста та фіксувала українські об’єкти на камеру власного телефону, щоб зібрати для рашистів потрібну інформацію. Для конспірації фігурантка щоденно видаляла "звіти", які відправляла до РФ.

 СБУ затримали агентку РФ, яка коригувала ракетні удари ворога по Харкову

Скріншот: СБУ

Слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За ґратами вона може провести решту життя.

Нагадаємо, днями працівники СБУ затримали інформатора російських спецслужб, який коригував повітряні удари Росії по критичній інфраструктурі Харкова. Фігурантом виявився 58-річний місцевий житель, ідеологічний прихильник рашизму. Восени 2023 року чоловік з власної ініціативи почав передавати окупантам розвідувальну інформацію через популярні месенджери.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.02.2024 11:31