Фото: росЗМІ

НАЗК запустило першу у світі базу даних компаній, чиї компоненти знайдені в російській зброї

В Україні запустили першу у світі відкриту базу даних іноземних компонентів у російській зброї. Вона вже доступна на порталі "Війна і санкції", а ініціатором її створення стало Національне агентство з питань запобігання корупції.

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

Наразі база даних містить інформацію про іноземні компоненти, знайдені у російському та іранському озброєнні, що використовується Росією протягом повномасштабного вторгнення проти України, починаючи з 24 лютого 2022 року. Йдеться, зокрема, про 2000 компонентів, які використовуються Росією та Іраном у різного роду БпЛА, ракетах, системах радіоелектронної боротьби та багатьох інших видах озброєння та військової техніки.

НАЗК

Скріншот з бази даних іноземних компонентів у зброї

"Тисячі електронних компонентів, які мали б покращувати життя та служити розвитку, Росія та Іран перетворюють на зброю для вбивств. Розкриття їхнього шляху від виробника до рук вбивць — масштабна задача для будь-якого державного органу. Але це під силу тисячам журналістів, розслідувачів, митників, банкірів, консультантів та багатьох інших, хто прагне справедливості та миру. Тепер, коли ці дані стали публічними, кожен може зробити свій внесок у глобальну світову безпеку", — заявив голова Агентства Олександр Новіков. 

У НАЗК наголошують, що кожен компонент містить інформацію про вид озброєння, у якому був знайдений, виробник й технічні характеристики. Тому кожен, від журналіста-розслідувача до іноземного посадовця, зможе зібрати достатню доказову базу та дослідити ланцюги постачання, притягнути співучасників цієї війни до відповідальності.

У відомстві обіцяють, що розділ "Іноземні компоненти у зброї" буде регулярно оновлюватися та удосконалюватися. У планах — додати можливість підписки на оновлення переліку. Щоразу як НАЗК додаватиме новий компонент, усі охочі отримуватимуть сповіщення про це.

Нагадаємо, українська розвідка раніше повідомляла, що найбільше іноземних компонентів, від яких критично залежить країна-агресорка, було виявлено у ракетах "Іскандер" та "Кинджал". Крім того, іноземні компоненти є і в російській авіації. Іноземні деталі знаходили українські фахівці у фрагментах збитих російських ракет Х-101, а також БпЛА "Шахед", "Ланцет" і "Орлан".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.12.2023 01:20