Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі. Фото: foreignpolicy.com

Не Орбан: Financial Times назвала ім'я головного претендента на посаду голови Євроради

Намір Шарля Мішеля достроково залишити посаду президента Європейської Ради дав поштовх до перемовин щодо пошуку наступника. Дехто бачить на цій посаді екс-прем'єра Італії Маріо Драгі.

Про це повідомили виданню офіційні особи та дипломати Євросоюзу.

Зазначається, що 76-річний Драгі є також колишнім президентом Європейського центрального банку, якому завдячують за порятунок єдиної валюти блоку.

"Джерело, близьке до Драгі, повідомило, що він не претендує на провідні ролі в блоці. Але спекуляції щодо перспектив Драгі, засновані на його послужному списку, досвіді та статусі однієї з найвидатніших фігур ЄС, підкреслюють бажання багатьох столиць остаточно визначити наступника задовго до ймовірного відходу Мішеля в середині липня", пише видання.

Крім Драгі, розглядаються кандидатури чинних прем’єр-міністрів, таких як Педро Санчес з Іспанії та Метте Фредеріксен з Данії.

Зазначається, що обидва прем'єри пов’язані із великими європейськими політичними партіями, що є важливим фактором у призначеннях в Європейському союзі. А ось відсутність у Драгі партійної приналежності може йому лише "заважати", вважає європейський дипломат.

Додамо, що, згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина. Тому наступником Шарля Мішеля може стати угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан. Проте остаточне рішення про те, хто конкретно обійме посаду глави, мають ухвалити лідери країн-членів ЄС.

Нагадаємо, президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що є багато способів уникнути того, щоб прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан очолив Єврораду.
 
Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 09.01.2024 14:10