Фото: Офіс президента

Існує безліч способів, щоб завадити Орбану очолити Єврораду, — Мішель

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що є багато способів уникнути того, щоб прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан очолив Єврораду.

Про це повідомляє The Guardian.

Зокрема, Мішель відреагував на критику свого рішення брати участь у виборах до Європарламенту улітку 2024 року і достроково залишити посаду очільника Євроради.

"Я хочу чітко заявити, що в будь-якому випадку в червні мало бути прийняте рішення про мого наступника, а рішення парламенту буде прийняте в липні, тому Раді буде легко ухвалити рішення, передбачаючи, що на посаду вступить мій наступник. Є багато інструментів, щоб уникнути Віктора Орбана, якщо є політична воля", — наголосив посадовець.

У виданні зауважили, що деякі аналітики применшують значення кроку Мішеля. Хосук Лі-Макіяма з аналітичного центру Європейського центру міжнародної політичної економії заявив, що це "просто зміщує гонку за його наступника на шість-дев'ять місяців раніше". Водночас інші засудили рішення президента Євроради та назвали його необачним та егоїстичним. 

Нагадаємо, 7 січня голова Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що може достроково залишити свою посаду. Він вирішив залишити нинішню посаду та з літа знову приєднатися до бельгійської ліберальної партії Mouvement Réformateur (Реформістський рух), щоб взяти участь у європейських виборах. Він був лідером цієї політсили у 2011-2014 та 2019 роках.

Водночас, згідно з європейським законодавством, обов'язки президента Євроради до обрання наступника повинен виконувати член Європейської Ради від країни, яка головує в ній. Новий склад парламенту розпочне роботу в липні, а в цей час у Єврораді головуватиме Угорщина. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.01.2024 11:39