Фото: УНІАН

"Не означає відправку на фронт": військові пояснили мету вручення повісток 18-річним юнакам

В Україні вручення повісток 18-річним хлопцям цілком можливе та не означає відправлення юнаків на фронт. Тим, хто отримав повістки, треба пред’явити довідку про навчання або приписне свідоцтво ТЦК.

Про це повідомив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, зараз той час, коли краще носити всі документи із собою це дозволить уникнути багатьох питань.

"Краще мати ці всі документи при собі й всі ці питання відразу знімаються. Повістка це не відправка на фронт. Повістка — це для уточнення облікових даних", зазначив військовий.

Фітьо пояснив, що приписка до призовних дільниць відбувається з сімнадцяти років, в той час, коли юнаки навчаються в школі. Вони проходять первинний медичний огляд і, відповідно, вже стають на військовий облік у своїх територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Також він нагадав, що для вступу у вищі навчальні заклади, заклади середньої технічної освіти хлопцям необхідно мати приписне свідоцтво зі свого центру комплектування.

На питання журналіста, чи можуть у 18 років відправити на фронт, Фітьо сказав, що наразі чоловіки віком від 18 до 27 років призиваються на строкову військову службу і не підлягають мобілізації. Однак, якщо 18-річний чоловік хоче захищати Батьківщину, він може це зробити на добровільній основі. Це також стосується й студентів, зауважив військовий. 

"Наприклад, якщо студент навчається, його вік до 27 років і з якихось причин він взяв академвідпустку чи його відрахували з вищого навчального закладу, але він має навчатися на стаціонарі то він під мобілізацію не підпадає. Під мобілізацію на даний момент підпадають чоловіки віком від 27 років", пояснив представник Сухопутних військ.

Нагадаємо, на прес-конференції 19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що не підпише закону про зміни у мобілізації, якщо в документі буде пункт про призов жінок. Водночас глава держави зазначив, що готовий підтримати зниження призовного віку щодо мобілізації для чоловіків — з 27 до 25 років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.12.2023 16:41