Фото ілюстративне зі соцмереж

"Не повинно бути переможців": у МЗС Китаю зробили нову заяву про війну в Україні

Офіційна позиція Китайської Народної Республіки ґрунтується на позиції, що у війні Росії з Україною не повинно бути переможців і переможених. Пекін також закликає не дискредитувати його "звичайні" відносини з Москвою.

Таку заяву на брифінгу зробив речник міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь. Він, зокрема, прокоментував телефонну розмову лідерів Китаю і США, пише "Укрінформ".

Веньбінь назвав війну "кризою" та наголосив, що позиція КНР щодо подій в Україні послідовна, чітка і прозора. Водночас Ван заявив, що існує ризик загострення "української кризи", тому варто докладати зусиль для деескалації та припинення конфлікту шляхом переговорів.

"У політичному врегулюванні не повинно бути переможців і переможених, натомість має панувати мир. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль для досягнення цієї мети", — заявив китайський дипломат.

За словами дипломата, Китай не є тим, хто створив конфлікт, не бере в ньому участі й ніколи не передавав жодній країні, що перебуває у стані війни, зброю чи військове обладнання.

"Ми не прагнули та не шукатимемо вигоди від конфлікту, а інші країни не повинні дискредитувати та нападати на звичайні відносини між Китаєм і Росією та не повинні підривати законні права Китаю і китайських компаній", — резюмував речник китайського МЗС.

Варто зазначити, що у березні між китайським міністерством оборони та представниками Північноатлантичного альянсу пройшли переговори. Однією з головних тем зустрічі стала війна в Україні. У НАТО заявили, що на зустрічі з представниками Китаю обговорювали глобальні та регіональні ландшафти безпеки, "з акцентом на незаконне вторгнення Росії в Україну, морську безпеку і питання, що викликають загальну заклопотаність". У НАТО додали, що обидві сторони погодилися з "цінністю продовження взаємодії".

Раніше Північноатлантичний альянс заявив, що хоча Китай не є "супротивником", він кидає виклик інтересам, безпеці та цінностям членів НАТО своїми "амбіціями та примусовою політикою".

Нагадаємо, що китайці посилили фінансову підтримку своїх збройних сил на тлі тривалої військової напруженості зі США, особливо через Тайвань, хоча ситуація полегшилася після зустрічі Сі та Байдена в США в листопаді минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 04.04.2024 17:27