Фото: Скріншот з відео

Посол Китаю у ЄС несподівано підтримав прагнення України повернути Крим

Посол Китайської Народної Республіки в Європейському Союзі Фу Цун заявив, що допускає підтримку Пекіном прагнення України відновити територіальну цілісність, повернувшись до кордонів станом на 1991 рік. За його словами, Китай поважає територіальну цілісність всіх країн.

Про це він заявив в інтерв'ю Al Jazeera.

На питання журналістів про підтримку цілей Києва, зокрема деокупації територій, сказав: "Не розумію, чому б і ні". Він наголосив, що КНР поважає територіальну цілісність кожної країни.

"Тому, коли Китай встановив відносини з колишнім Радянським Союзом, ми на це і погодилися. Але, як я вже сказав, це історичні питання, які повинні бути обговорені й вирішені Росією й Україною, і саме за це ми виступаємо", — заявив Фу Цун.

Якою є позиція Китаю у війні в Україні

Китай майже рік повномасштабного вторгення РФ в Україну зберігав нейтралітет. 24 лютого 2023 року Пекін опублікував офіційний документ, в якому виклав своє бачення завершення війни в Україні. У так званому "мирному плані", складеному до того, як президент Китаю поговорив з Володимиром Зеленським, Пекін виступив за політичне врегулювання війни.

Наприкінці березня китайський лідер прибув до Москви, де зустрівся з Путіним. Після зустрічі він сказав, що Китай дотримується "об'єктивної й неупередженої позиції". З президентом України Сі Цзіньпін поговорив 26 квітня.

Нагадаємо, лідери Європейського Союзу готують звернення до Китайської Народної Республіки щодо припинення війни в Україні. На саміті закличуть КНР відновити баланс з Євросоюзом.

Відомо також, що Україна готова прийняти Китай як посередника в переговорах щодо завершення війни. Проте це можливо лише в тому випадку, якщо Пекін зможе змусити Росію вийти з усіх захоплених нею територій

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.06.2023 00:49