Фото: golos.com

Припинення війни в Україні: Європейський Союз готує звернення до Китаю

Лідери Європейського Союзу готують звернення до Китайської Народної Республіки щодо припинення війни в Україні. На саміті закличуть КНР відновити баланс з Євросоюзом.

Про це повідомляє Reuters.

Лідери ЄС зустрінуться на саміті у Брюсселі 29-30 червня, серед основних тем — Китай та економічна безпека. Заклик до Китаю викладено у підготовленому напередодні саміту проекті висновків, який ще може змінитися.

За словами чиновника, що проект висновків відповідає травневій декларації "Великої сімки", але з більш конкретними питаннями між ЄС та Китаєм, такими як відновлення балансу економічних відносин та необхідність взаємності.

"Я думаю, важливо, щоб ми закріпили в камені поняття зниження ризиків і диверсифікації", — сказав чиновник, маючи на увазі політику ЄС, спрямовану на зниження економічної залежності від Китаю.

Він також наголосив, що лідери, ймовірно, зосередять свої обговорення на ролі Китаю у вторгненні Росії до України та економічних зв'язків. Західні лідери закликали Китай використати свій вплив на Росію, щоб зупинити конфлікт.

Раніше Європейська комісія представила нову стратегію економічної безпеки, виступаючи за посилення контролю над експортом та відтоком технологій. Комісія не назвала Китай, але країна явно була у центрі її уваги.

Нагадаємо, німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що Китай повинен активніше застосовувати свій вплив на Російську Федерацію, щоб змінити хід війни в Україні. Ця війна не повинна стати замороженим конфліктом.

Відомо, що Україна готова прийняти Китай як посередника в мирних переговорах щодо завершення війни. Проте це можливо лише в тому випадку, якщо Пекін зможе змусити Росію вийти з усіх захоплених нею територій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2023 19:11