Фото: соцмережі

Вступ України до НАТО: Франція несподівано змінила позицію

На засіданні ради оборони в Єлисейському палаці розглядалася можливість приєднання Києва до Атлантичного альянсу. Таку можливість досі виключали Париж, Берлін і Вашингтон, але захищали країни Центральної Європи, такі як Польща та країни Балтії.

Про це повідомляє Le Monde.

Ця французька ініціатива мала б посилити тиск на Росію, тоді як український контрнаступ постає перед труднощами.

Відстоювати перспективу вступу України до Атлантичного альянсу (НАТО), щоб вплинути на конфлікт і спробувати посадити Москву та Київ за стіл переговорів. Саме такий підхід зараз віддає перевагу Франція в делікатних дискусіях між союзниками України як прелюдія до щорічного саміту НАТО, запланованого у Вільнюсі, столиці Литви, 11 і 12 липня.

За даними видання, нещодавня Рада оборони, яка зібралася 12 червня в Єлисейському палаці, розглядала гіпотезу можливого приєднання України, варіант, який зараз розглядають у Парижі як гарантію самостійної безпеки, тому що, ймовірно, знеохотить Росію від продовження війни або, якщо конфлікт припиниться, від запобігання будь-якій новій агресії. Зависання цієї перспективи могло б мимохідь переконати президента України Володимира Зеленського піти на переговори, коли він вважатиме за потрібне, залежно від результатів контрнаступу.

Зазначається, що ця позиція є справжнім перетворенням для Франції. Діючи таким чином, Париж наближається до позицій, які відстоюють країни Центральної Європи, більшість з яких, в першу чергу Польща та країни Балтії, невтомно виступає за вступ України до НАТО.

"Позиція Франції тепер ближча до позиції Польщі, ніж до позиції Німеччини", — підтверджує іноземний дипломат.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна отримає потужний пакет допомоги, покликаний протягом кількох років наблизити нашу державу до стандартів Альянсу.

Раніше Столтенберг заявляв, що країни-члени НАТО планують дати "чіткий сигнал" про те, що майбутнє України в Альянсі. Це станеться вже у липні на саміті НАТО у Вільнюсі. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 16 червня провів переговори із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, який має відбутися 11-12 липня. Зокрема, Кулеба зауважив, що під час саміту Україна має зробити крок до вступу в Альянс.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.06.2023 16:25