Фото: Офіс президента

Нерішучість Брюсселя Путін використає проти ЄС, — Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив, що нерішучість лідерів Євросоюзу на саміті ЄС стане перемогою російського диктатора Володимира Путіна, яку він використає проти Європи.

Про це Зеленський заявив під час виступу перед Європейською радою по відеозв’язку, передає The Guardian.

"Дуже важливо, щоб Європа сьогодні не впала в нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали негідною. Або як неспроможність приймати рішення, які вона підготувала сама", — наголосив Зеленський.

Український гарант зазначив, що результатом саміту має бути рішення про згоду на той календарний план початку руху України до ЄС, який раніше схвалила Єврокомісія, адже наша держава виконала поставлені перед нею зобов’язання.

"Був чіткий графік для ЄС  сьогодні день для політичного рішення у відповідь на те, чого ми досягли. Йдеться про відкриття переговорів про вступ з Україною. А в березні наступного року  про затвердження переговорних рамок для просування вперед", — зауважив він.

Очільник держави також наголосив, що російський диктатор використає нерішучість лідерів Євросоюзу щодо українського питання проти самої ж Європи. Тому Зеленський закликав не допустити цього.

​"Люди в Європі не побачать жодної користі, якщо Москва отримає пас із Брюсселя у вигляді негативу щодо України. Путін напевно використає це проти вас особисто і проти всієї Європи. Не давайте йому цю першу — і єдину — перемогу року. Європа має перемогти, домовленості мають дотримуватися, а слова мають мати значення", - наголосив президент.

До того ж гарант нагадав, що українці під час Революції гідності вийшли у центр Києва на мітинги саме під прапорами Європейського союзу. Відтак, наразі ЄС не може зрадити наш народ.

"10 років тому в Україні люди повстали під прапорами Євросоюзу… Прошу вас сьогодні про одне — не зраджуйте народ і його віру в Європу​. Якщо ніхто не вірить у Європу, що збереже Європейський Союз живим?" — додав він.

Нагадаємо, у Брюсселі 14-15 грудня відбувається історичне засідання Європейської ради. В ході засідання європейські лідери мають ухвалити рішення щодо початку переговорів про членство з Україною та розв'язати питання подальшої фінансової та військової підтримки Києва, який протистоїть російській агресії.

Додамо, 13 грудня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністеркою Італії Джорджею Мелоні. Перед важливим засіданням Європейської ради сторони скоординували позиції. Володимир Зеленський висловив сподівання на те, що зусилля України на шляху до започаткування переговорів справедливо оцінять учасники саміту, тож лідери Євросоюзу ухвалять відповідне історичне рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.12.2023 15:10