Фото: bigkyiv.com.ua

Невідомі внесли 3 млн грн: у фінансуванні "Слуги народу" виявили порушення

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки кримінального правопорушення у фінансуванні партії "Слуга народу".

Про це повідомила прес-служба відомства.

За даними правоохоронців, на рахунок партії троє осіб здійснили грошовий переказ, який перевищує їхню дохідність, що є кримінальним правопорушенням. Такі махінації можуть свідчити про те, що гроші платникам передали треті особи, які хотіли профінансувати "Слугу народу" анонімно.

"Три фізичні особи здійснили грошовий внесок на рахунок політичної партії "Слуга народу" на загальну суму 2 млн 896 тис. грн. Але НАЗК встановило, що ці громадяни не мали відповідних доходів для таких внесків. Це може свідчити про те, що особи, які здійснили внески, насправді тільки розпоряджалися коштами третіх осіб, котрі мали намір зберегти анонімність фінансування політичної партії", — повідомили у прес-службі НАЗК.

Як повідомляється, ознаки вчинення кримінального проступку полягають в умисному здійсненні внеску на підтримку політичної партії особами, які не мають на те права. Адже, відповідно до законодавства, не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій анонімними особами чи особами під псевдонімом.
 
Зазначається, що НАЗК надіслало обґрунтований висновок про вчинення кримінального правопорушення до Національної поліції України для  внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального проступку та проведення досудового розслідування відповідно до ч. 2 ст. 1591 Кримінального кодексу України. 

За таке порушення передбачено покарання у вигляді штрафу від 100 до 300  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк 5  років.

Нагадаємо, 16 травня Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення закону щодо фінансування політичної партії "Опозиційна платформа — За життя". Кошти на підтримку партії могли вносити анонімні особи, що заборонено законом.

Додамо, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області відкрила дисциплінарну справу проти обвинуваченого в державній зраді адвоката та колишнього депутата від забороненої в Україні проросійської партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора МедведчукаСам Медведчук запевнив, що нібито не є проросійським чи українофобним та його безпідставно звинувачують у проросійській позиції та захисті інтересів РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.05.2023 11:42