Фото: Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Незвичайного звіра виявили у Чорнобильській зоні (фото)

На території Чорнобильського заповідника (в околицях Луб’янки) помічено шакала. Це новий для Полісся вид великих хижих ссавців.

Про це повідомили в прес-службі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

У відомстві зазначили, що це тварина з сімейства псових, представник роду вовків. Він і схожий на вовка, проте голова не така лобаста, морда вужча, більш загострена, та й розміри менші.

"Шакал є падальником, активно адаптується до антропогенного ландшафту, завдяки чому на початку 21 століття розширив свій ареал. І, як бачимо, аж до зони відчуження", — йдеться у повідомленні заповідника.

У прес-службі також наголосили, що у більшості народів образ шакала — негативний, оскільки він уособлює боягузтво, нахабність, злодійкуватість і навіть підлість. Однак для природи — це ще один вид тварин, що має право на життя, особливо, якщо сам його активно виборює. 

"Інша справа, як з часом поводитиметься популяція цього хижака (якщо він зуміє закріпитись і розмножитись на заповідній території)? Кому стане конкурентом чи загрозою?" — пишуть у заповіднику.

У Чорнобильському заповіднику виявили шакала

Скріншот з Facebook-сторінки Чорнобильського заповідника

Фахівці підкреслили, що шакалячі сліди й раніше були помічені в заповіднику. Лапка цієї тварини компактна, а між подушечками майже нема проміжків. Тепер спостерігали й самого хижака.

"Цей новий гість — тимчасовий чи вже назавжди? Поки невідомо", — додали у прес-службі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Нагадаємо, окупаційна адміністрація біосферного заповідника "Асканія-Нова", який розташований на Херсонщині, незаконно вивезла червонокнижних тварин до Російської Федерації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.04.2024 12:25