Фото: Facebook Олександра Кубракова

Нічний обстріл Ізмаїла: в уряді приголомшили кількістю знищеного Росією зерна для країн Африки, Китаю та Ізраїлю

Уночі 2 серпня росіяни завдали ударів по складах та елеваторах з зерном у Ізмаїлі в Одеській області — пошкоджено майже 40 тисяч тонн зерна, яке очікували країни Африки, Китай, Ізраїль.

Про це повідомив віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Українське зерно незамінне для світу і в найближчі роки не можу бути заміненим жодною іншою країною. Саме тому будь-яке порушення логістичних ланцюгів викликає дефіцит та стрибок цін, який впливає на кожну людину в світі", — наголосив він.

Міністр зазначив, що внаслідок удару зруйнована інфраструктура портів Дунайського кластеру, склади та елеватори із зерном, морський вокзал і порт.

"Світ має чинити опір. Атаки на українські порти — загроза світу. Ми здатні захистити себе, наші сили ППО вміють ефективно застосовувати зброю. Нам потрібно її більше. Кожна установка — збережене життя. Швидкість та рішучість — це доля сильних", — сказав Кубраков.

До того ж за даними агентства Reuters, ціни на пшеницю на Чиказький біржі підскочили на 6,5% після атаки росії на порт Ізмаїл. 

"Трейдери знову стурбовані ударом по глобальних поставках через витіснення з ринку України, одного з найбільших світових експортерів", — пише агентство.

Так, порт на Дунаї є основним альтернативним маршрутом для експорту українського зерна, відколи агресор відновив фактичну блокаду чорноморських портів України.

Нагадаємо, в американському Інституті вивчення війни вважають, що російські удари по Півдню України спрямовані на демонтаж портової інфраструктури. На думку аналітиків, такі дії є гарантією, що жодні "зернові угоди" ніколи не будуть відновлені.

Раніше в Офісі президента пояснили, чому окупанти б'ють по південних регіонах. Росія змінила терористичну тактику, щоб вбити "зернову угоду" і закрити Чорне море для України. За словами радника керівника ОП Михайла Подоляка, Росія має на меті остаточно "вбити зернову угоду", а також закрити для України будь-який вихід у Чорне море. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.08.2023 20:16