Фото: Міністерство оборони Нідерландів

Нідерланди очолили ініціативу з негайного надання Україні Patriot

Нідерланди очолили ініціативу щодо якнайшвидшого надання Україні систем протиповітряної оборони Patriot. Також Амстердам закликає інші країни приєднатись до допомоги Києву.

Як повідомляє прес-служба міністерства оборони країни, у межах цієї ініціативи нідерландський уряд надає основні компоненти від Patriot зі своїх запасів.

Нідерланди закликають країни, які мають на озброєнні цю систему, надати Києву інші наявні в них складові Patriot. Зокрема, міністр оборони країни Кайса Оллонгрен закликала ці країни долучитися до проекту.

"Ми ведемо переговори з країнами про складання системи Patriot, а також про навчання українських екіпажів. З нашою пропозицією і якщо інші потенційні країни-партнери зможуть надати деталі та боєприпаси, ми зможемо надати Україні щонайменше одну повну систему в короткостроковій перспективі", — зазначила вона.

Амстердам прагне, щоб ще одна система ППО Patriot була розгорнута в Україні якнайшвидше. Уряд країни усвідомлює, що системи Patriot є дефіцитними, але вказує на те, що Україна також бореться за безпеку Європи. Водночас виробництво енергії та життєво важлива інфраструктура в Україні зазнають щоденних нападів.

"Генеральний секретар НАТО нещодавно заявив, що як альянс ми можемо тимчасово опуститися нижче мінімальних вимог до можливостей нашої оборони. Тож є місце для цієї творчості. Промислові постачальники зобов’язалися прискорити виробництво та постачання запасних компонентів. Ми на це розраховуємо", — наголосила Оллонгрен.

Нагадаємо, 20 травня Міністерство оборони Нідерландів заявило, що Україна отримає від Амстердаму нову партію військової допомоги. Йдеться про бронемашини YPR-765.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.05.2024 12:27