Німецькі вчені створили «електронний ніс»

02 ТРАВНЯ 2018 15:45

Група дослідників з Німеччини нещодавно представила дуже маленький датчик, який може успішно визначати запахи і при цьому поміститься в будь-який сучасний смартфон. За розробку відповідає група вчених з Технологічного інституту Карлсруе на чолі з фізиком Мартіном Зоммером. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Tech News.

На даний момент датчик може сповіщати про запах диму, газу чи загоряння, але експерти хочуть зробити прилад якомога більше «масовим і відповідним для повсякденного використання».

Тому в майбутньому «електронний ніс» планують навчити визначати, наприклад, свіжість продуктів харчування. Причому, незважаючи на свої розміри, діє ніс досить точно і є набагато більш чутливим, ніж людський.

Органи нюху людини використовують для розпізнавання запахів кілька мільйонів нюхових клітин, а також купу нейронів в нюховому центрі головного мозку.

Повторити таке в електронному пристрої - не найпростіше завдання. Для її реалізації німецькі вчені використовували особливі нано-волокна, які реагують на складні газові суміші. Вони формують різні сигнали в залежності від навколишнього запаху.

Ці сигнали аналізує чіп на основі діоксиду олова. Для початку систему потрібно «навчити» певних запахів. Після цього вона вже буде виявляти їх автоматично. На даний момент у пристрої залишилося, як запевняють вчених, лише одне слабке місце:

«Справа в тому, що всі предмети не завжди пахнуть однаково. Наприклад, квіти в сонячну погоду пахнуть інакше, ніж під час дощу або після нього. Тому на даний момент нам потрібно вирішити, як подолати це обмеження».

Технології, 02.05.2018 15:45