Фото: x.com/NobelPrize

Нобелівську премію з хімії цьогоріч отримали одразу два відкриття: хто забрав нагороду

Цього року лауреатами Нобелівської премії стали Девід Бейкер, Деміс Хассабіс та Джон Джампер за відкриття у сфері білкових досліджень.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

За даними комітету, Бейкер отримав половину премії за розробку нових білків з допомогою обчислювальних методів. Зокрема,  Девіду Бейкеру у 2003 році вдалося розробити новий білок, який не був схожий на жоден інший. 

"Відтоді його дослідницька група створювала одне за іншим білкові творіння, включно з тими, що знадобляться у фармацевтичних препаратах, вакцинах, наноматеріалах і крихітних сенсорах", — зазначили у Нобелівському комітеті.

Водночас Хассабіс та Джампер з Google DeepMind отримали іншу половину премії. Нагороду вчені отримали за створення штучного інтелекту AlphaFold2. З його допомогою вони змогли передбачити структуру майже всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники. 

Як зауважили у комітеті, з моменту появи AlphaFold2 у 2020 році ШІ-модель використовують понад два мільйони людей з 190 країн. Завдяки цьому відкриттю дослідники тепер можуть краще розуміти, чому антибіотики стають менш ефективними, і створювати ферменти, що розкладають пластик.

"Обидва ці відкриття відкривають широкі можливості", — сказав Хайнер Лінке, голова Нобелівського комітету з хімії.

Що відомо про лауреатів

Девід Бейкер 

Американський біохімік, комп’ютерний біолог, який започаткував методи проектування білків і прогнозування їх тривимірної структури. Він був співзасновником понад дюжини біотехнологічних компаній і був включений до першого списку 100 найвпливовіших людей у ​​галузі охорони здоров’я журналу Time у 2024 році. Бейкер народився у 1962 році в Сіетлі, штат Вашингтон у США. 

Деміс Хассабіс

Британський розробник комп'ютерних ігор, дизайнер, спеціаліст систем штучного інтелекту, програміст, нейробіолог, шахіст світового класу. Він є дослідником штучного інтелекту та керівник ШІ-підрозділу компанії Google, а також співзасновником компанії DeepMind, яка прославилася своїми розробками в галузі штучного інтелекту.

Джон Джампер

Старший науковий співробітник Google DeepMind. Він очолив команду, що здійснила прорив у прогнозуванні білкових структур за допомогою штучного інтелекту. 

Нагадаємо, Володимир Зеленський і Олексій Навальний минулого року були номіновані Нобелівську премію миру

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 09.10.2024 14:59